De ce nu vrea Coca Cola să renunțe la sticlele de plastic

coca cola sticla plastic coca cola
Photo: maria mendiola/Unsplash

Chiar dacă multe companii s-au angrenat într-o adevărată cursă pentru renunțarea la ambalajele din plastic, Coca Cola nu se numără printre ele. A făcut promisiuni legate de sustenabilitate în anii recenți, însă nu încearcă concret să scape de blestemul plasticului. 

Coca Cola a anunțat că ambalajele sale vor fi 100% reciclabile până în anul 2025. În plus, a spus că până în 2030, sticlele vor conține în medie 50% material reciclat. În fața acestor deadline-ul, Greenpeace a criticat Cola Cola, susținând că planurile companiei nu răspund în mod eficient urgenței legate de poluarea cu plastic.

Ann Moore, purtătoare de cuvânt a Coca Cola, a spus într-un e-mail pentru publicatia Food Dive că poluarea cauzată de ambalaje este o problemă majoră, iar Coke recunoaște că are o responsabilitate în încercarea de a o rezolva, însă „toate ambalajele au un potențial impact asupra mediului, așa că nu e o problemă foarte simplă și nu se poate spune că o formă de ambalaj e mai bună decât alta”.

Pe de altă parte, Bea Perez, Head of Sustainability pentru Coca Cola, a spus că sticlele de plastic sunt preferate de clienți pentru că pot fi resigilate și sunt ușoare. În plus, mai spune aceasta, în cazul în care compania ar renunța la toate ambalajele din plastic, în favoarea celor din sticlă și aluminiu, amprenta de carbon a companiei ar crește, iar vânzările ar scădea.

Acestea comentarii, făcute de reprezentanții unei companii care a fost criticată și în trecut pentru că folosește prea mult plastic, vor alimenta și mai mult comentariile negative. De altfel, acestea au început deja să apară.

„Rușine pentru Coca Cola care se ascunde din nou după clienții companiei în loc să își asume responsabilitatea pentru cele 120 de miliarde de sticle de Cola care poluează în fiecare an planeta. Oamenii cumpără ce le vinzi și este de datoria Coca Cola să le vândă ceva diferit – non-toxic și sigur pentru natură”, a spus Sian Sutherland, co-fondator al „A Plastic Planet”.

Însă aceste comentarii vin în contradicție cu unele studii care arată cum consumatorii cer de fapt alternative la ambalajele din plastic. Iar gigantul Coca Cola este recunoscut ca una dintre sursele majore de poluare. De fapt, Coke a câștigat detașat cursa pentru brandul care polueaza cel mai mult. Iar asta și în 2018, și în 2019. Pe locul doi este Nestle, urmată de PepsiCo.

Coca-Cola, care produce 3 milioane de tone de ambalaje din plastic anual, a făcut, totuși, în ultimii ani pași timizi spre sustenabilitate. În 2018, Coca Cola a oferit un împrumut companiei de reciclare Ioniqa Technologies, cu sediul în Olanda, în vederea dezvoltării unor tehnologii eficiente de reciclare a dificilelor PET-uri. Deși PET-urile sunt cele mai comune ambalaje din industria alimentară, numai 12%-14% sunt fabricate din plastic reciclat.

Anul trecut, compania a spus că va „upgrada” ambalajele brandului de apă Dasani, deținut de aceasta, și se va asigura că toate sticlele în care este comercializată această apă sunt 100% reciclabile. La mijlocul lui 2020, va fi lansată în SUA o sticlă-hibrid, realizată în proporție de 50% din plastic reciclat. În plus, în acest an, Coca Cola va începe să vândă suc în cutii din aluminiu pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Iar Coca Cola nu este singura companie care face pași spre sustenabilitate: PepsiCo și Nestle au anunțat la rândul lor măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here