De ce s-au grăbit americanii să îl ucidă pe al-Baghdadi

Eliminarea liderului ISIS, al-Baghdadi, este o lovitură puternică dată jihadiștilor Statului Islamic, poate chiar mai mare decât pierderea „califatului teritorial”, susține jurnalista de origine română Rukmini Callimachi de la The New York Times.

Jurnalista a vorbit despre misiunea de asasinare a lui al-Baghdadi în cadrul podcast-ului „The Daily” al NY Times.

Personalitatea Al-Baghdadi a fost adulată ca o religie în sine în rândul jihadiștilor, încât a devenit totuna cu proiectul teritorial al Statului Islamic. „Problema este că ISIS a devenit atât de împletit cu acest bărbat, prin ritualul de-a jura credință față de el și numai de el, încât acest lucru (moartea lui – n.r.) va fi bulversant pentru luptători”, spune Callimachi.

Jurnalista crede că succesorul lui al-Baghdadi va avea o misiune grea în a ridica moralul jihadiștilor după dipsariția califului pe care l-au divinizat.

Atacul a fost „grăbit”

Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi, este numele succesorului. Abu Hamza al-Qurashi, prezentat ca noul purtător de cuvânt al ISIS, a anunțat că „Majlis al-shoura” (adunarea consultativă,  în limba arabă) i-a jurat supunere lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi în calitate de „comandat al credincioşilor” şi nou „calif al musulmanilor”.

După ce vânarea lui al-Baghdadi, anunțat de nenumărate ori că ar fi fost eliminat, a intrat luni de zile într-un con de umbră, vestea morții acestuia a venit ca o undă de șoc asupra opiniei publice americane. Nimeni nu se aștepta atunci când, duminica trecută, Donald Trump a menționat că va face o declarație, acesta să fie anunțul.

Rukmini Callimachi susține că atacul „a fost grăbit”, ca urmare a „haosului adus în această regiune de politica externă americană”. În speță, retragerea pe nepusă masă a trupelor americane din nord-estul Siriei, care a dat undă verde Operațiunii „Izvorul Păcii” declanșată de Turcia împotriva alianței kurdo-arabe a Forțelor Democrațice Siriene (FDS).

„Știu din sursele mele că nu trebuia să se întâmple chiar acum și știu de la ei că au fost nevoiți să se grăbească, să se adune, de teamă că, pe măsură ce trupele americane se retrăgeau, ar fi pierdut și rețelele serviciilor de informații din zonă și că, în esență, i-ar fi pierde urma (lui al-Baghdadi). Mie mi se pare că repetăm anul 2011. În 2011, am crezut că acest grup (ISIS – n.r.) a fost înfrânt și a fost anunțată retragerea forțelor (din Irak – n.r.). Așa că insurgenții s-au dumirit că tot ce trebuie să facă este să nu acționeze o vreme, iar soldații americani vor pleca. După care vor rămâne față în față cu trupele irakiene, care deși erau bine echipate, nu le-ar fi putut face față. Cred că facem același lucru acum. Lăsăm această zonă a lumii în haos. Este ca și când pui o oală pe foc și de cum pleci 10 minute (din bucătărie – n.r.) ca să faci altceva, începe să fiarbă”, atrage atenția Callimachi.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică moartea liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, în cursul unei operaţiuni militare americane desfăşurate în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Barisha, un sat din nord-vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia.

În discursul său televizat, Trump a relatat în detaliu operaţiunea în cursul căreia şeful SI a fost încolţit de forţele americane, după care a declanşat centura cu explozivi pe care o purta. „A murit ca un câine”, a susţinut Trump.

În înregistrarea audio de şapte minute, SI cheamă la răzbunarea morţii liderului său, considerat de comunitatea internaţională responsabil de atentate sângeroase şi de numeroase atrocităţi în Irak şi Siria.

14.000 de luptători

„Nu te bucura, America (…) A venit cel care te va face să uiţi ororile” lui Abu Bakr al-Baghdadi şi „cupele amare (…) al căror gust ţi se va părea dulce”, adăugă gruparea jihadistă, făcând referire la noul său şef.

Acesta moşteneşte o grupare jihadistă care, după căderea „califatului” său în martie şi alte înfrângeri militare, a trebuit să se dizolve într-o multitudine de celule clandestine în Siria şi în Irak.

Noul şef jihadist ar putea să se afle în fruntea a circa 14.000 de luptători dispersaţi în Siria şi în Irak şi să se apropie de liderul actual al Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a declarat miercuri Russ Travers, directorul interimar al National Counterterrorism Center, organismul care supervizează lupta antiteroristă în SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here