De ce varianta Omicron nu este o pedeapsă pentru inechitatea vaccinului

Sursa: Pixabay

„Ați auzit-o de multe ori în timpul pandemiei: nimeni nu este în siguranță până când toată lumea va fi în siguranță. Populațiile mari nevaccinate din țările sărace vor contracta covid-19. Inevitabil, virusul va suferi mutații și se va răspândi și în partea bogată a lumii. Prin urmare, lumea bogată ar trebui să ofere vaccinuri țărilor sărace, astfel încât acestea din urmă să nu devină terenuri de reproducere pentru noi variante periculoase”, notează The Economist.

<< Privind dintr-un asemenea unghi, descoperirea variantei Omicron, în Africa de Sud, la începutul acestei luni este dovada că acele argumente erau corecte. Doar 23% dintre sud-africanii cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinați. În Botswana vecină, una dintre numeroasele țări din care ar putea proveni Omicron, procentul este de 18%. În Africa sub-sahariană au fost administrate 116 milioane de doze de vaccin, comparativ cu 611 milioane în Uniunea Europeană, care, comparativ, are jumătate din populație. Morala este clară: dacă Omicron se dovedește a fi letală, lumea bogată va fi pedepsită pentru egoismul ei.

De fapt, Omicron ilustrează cât de problematică este această afirmație. Prin secvențierea genomilor variantelor SARS-CoV-2, virusul care provoacă covid-ul, oamenii de știință pot construi un arbore genealogic, numit cladogramă, care urmărește acumularea de mutații la coronavirusul original, cel identificat pentru prima dată în Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Trevor Bedford, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, din Seattle, a arătat că Omicron s-a ramificat la începutul anului 2020, înainte ca Delta să intre în scenă. De atunci a rămas nedetectată și, până acum, nu s-a răspândit.

Există trei explicații posibile pentru aceasta. Este posibil ca virusul care a devenit Omicron să fi fost conținut într-o populație izolată care a restabilit recent contactul cu lumea exterioară. Este posibil să fi sărit la un animal și de la el din nou la om. Sau, cel mai probabil, a trăit mult timp în corpul cuiva care era imuno-compromis, unde a avut timp să colecționeze multe mutații, dintre care unele capabile să scape de anticorpi, să se fixeze pe celulele umane și să injecteze genomul viral în ele.

Toate aceste explicații aruncă o umbră asupra maximei potrivit de tipul nimeni în siguranță/toți în siguranță. Pentru a vedea de ce, luați în considerare că covid-ul este pe cale să devină o boală endemică. Ezitarea înseamnă că țările nu își pot vaccina niciodată întreaga populație, uneori cu o marjă mare. Chiar și persoanele protejate prin vaccinare sau infecție anterioară pot fi susceptibile la covid – din fericire, cazurile lor sunt de obicei ușoare. Unele dintre ele pot transmite virusul.

Rezultatul este că, pe măsură ce boala continuă să circule, toată lumea de pe Pământ va fi expusă, mai devreme sau mai târziu, la covid și nu doar o dată, ci de multe ori. Un lucru de care poți fi sigur este că, având suficient timp, covid va ajunge la Omega. Asta pentru că vor exista întotdeauna populații izolate. Virusul va sări ocazional la animale. Persoanele cu sistem imunitar slab vor fi infectate.

Vaccinarea poate reduce frecvența acestor evenimente. Cât de mult, nu este clar, dar UE a vaccinat pe deplin 79% dintre persoanele cu vârsta de peste 12 ani, iar cazurile ating, totuși, 2,5 milioane pe săptămână. Prin contrast, Africa de Sud are un total de 3 milioane de cazuri înregistrate în întreaga pandemie. Deși aceasta este cu siguranță o mare subestimare, o mulțime de virusuri circulă în UE și suferă mutații.

Oamenii vor ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, dar se tem că apelurile la altruism se vor izbi de urechi surde, în țările bogate. Prin urmare, ei susțin „echitatea vaccinului” folosind un apel la interesul propriu.

Cu toate acestea, oricât de bine intenționate, argumentele confuze pot ajunge să pară manipulatoare și moralizatoare, slăbind însăși cauza pe care sunt menite să o susțină. Cel mai bun argument pentru care lumea bogată ar trebui să-și împărtășească vaccinurile este mai simplu și mai puternic. Vaccinurile costă câțiva dolari. Ele salvează vieți. Ele sunt deja din belșug și în curând vor fi în surplus. Lumea bogată ar trebui să le furnizeze lumii sărace pentru că asta trebuie făcut. >>

Două avioane care au aterizat recent în Europa ar fi putut stimula răspândirea Omicron pe continent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here