Două avioane care au aterizat recent în Europa ar fi putut stimula răspândirea Omicron pe continent

Sursa: Pixabay

O serie confuză de reguli menite să lupte cu Covid și aplicarea laxă a purtării măștilor ar fi putut trimite pasagerii infectați de pe două zboruri KLM din Africa de Sud către „cine știe unde”, notează The New York Times.

<< Pentru sutele de pasageri care au călătorit vineri din Africa de Sud la Amsterdam, zborul KL592 a avut toate capcanele călătoriilor internaționale din era Covid.

Au venit înarmați cu documente care dovedesc eligibilitatea lor pentru a zbura, iar agenții de la check-in au cercetat un sortiment uluitor de cerințe specifice destinației finale. Unele țări, cum ar fi Statele Unite, le-au cerut călătorilor vaccinați să prezinte și rezultate negative ale testelor. Altele nu. Pe zborul lung, doar unii purtau măști, spun pasagerii, din moment ce chiar însoțitorii de bord lăsau adesea măștile să alunece.

Dar în timpul zborului, când pasagerii dormeau sau se uitau la filme, la sol totul se schimba.

Panica legată de noua variantă Omicron, care fusese descoperită în sudul Africii, a determinat țările să-și închidă granițele. Sosiții au coborât astfel într-o nouă realitate post-Omicron, una care s-a adeverit a fi infernală, cu ore petrecute respirând un aer alterat în timp ce avioanele lor așteptau pe pistă, apoi luptându-se cu epuizarea în sălile de așteptare înghesuite, așteptând rezultatele testului, laolaltă cu colegii de călătorie care se puteau dovedi a fi infectați cu varianta nouă și posibil mai periculoasă.

„Eram în același loc, în aceeași cameră”, a spus un pasager, Jan Mezek, în vârstă de 39 de ani, tehnician de laborator a cărui companie se ocupă cu instrumentarul de testare. Omul se întorcea dintr-o călătorie de lucru de două săptămâni acasă, la Praga. „M-am simțit ca un porc într-un tarc”, spune el, adăugând că „au răspândit complet virusul în jurul nostru”.

Din cele peste 60 de persoane aflate pe acel zbor KLM din Africa de Sud și care au fost depistate pozitiv la virus, cel puțin 14 aveau Omicron, potrivit oficialilor olandezi. Autoritățile olandeze i-au pus pe oameni în carantină – și au arestat un cuplu care încercase să evadeze și să zboare în Spania – în timp ce le-au cerut sutelor cu rezultate negative la testul PCR administrat pe aeroport să meargă acasă sau să se îmbarce pe zboruri de legătură către destinațiile lor finale.

„Au făcut înconjurul lumii, cine știe unde”, afirmă Fabrizio Pregliasco, un cunoscut virolog italian de la Universitatea din Milano. Acesta spune că toți pasagerii ar fi trebuit să fie puși în carantină sau izolați și monitorizați îndeaproape timp de șapte până la 10 zile, mai ales pentru că ar fi putut să ai virusul în zbor și să fie negativi în timpul incubației.

„Dacă această variantă este foarte contagioasă, acest zbor este o bombă explozivă”, arată dr. Pregliasco.

Zborurile, la fel ca navele de croazieră din perioada timpurie a pandemiei, au stârnit temeri cu privire la evenimentele de super-răspândire și au ridicat îngrijorări cu privire la lecțiile neînvățate. Dar ele sunt, de asemenea, emblematice – cu diferitele criterii de testare și carantină, purtarea inconsecventă a măștilor și confuzia cu privire la urmărirea contactelor – pentru răspunsul global dezlânat și, adesea, aplicarea laxă a normelor, care poate agrava o etapă posibil mai infecțioasă a pandemiei.

Varianta Omicron, deși desemnată ca fiind cu risc „foarte ridicat” de către Organizația Mondială a Sănătății, reprezintă  încă o variabilă necunoscută. Probabil că va dura săptămâni pentru a ști dacă sperietura este exagerată sau o nouă mutație extrem de contagioasă, cu capacitatea de a evita vaccinurile și, potențial, de a arunca lumea înapoi în lockdown-uri, înapoi la spitale pline și înmormântări fără participanți.

Securitatea conferită de vaccinuri și de avioanele cu sisteme de filtrare a aerului a determinat Statele Unite să se deschidă către călătorii din Uniunea Europeană și alte naționalități la începutul acestei luni, permițând îmbrățișări, lacrimi și reuniuni amețitoare de care oamenii au fost privați mult timp. Dar țările europene au avut reguli diferite de cele din Statele Unite – și adesea unele de altele – cu privire la criteriile de testare și autoizolare necesare pentru ca persoanele vaccinate să se îmbarce într-un zbor. Rezultatul a fost un mozaic de reglementări de multe ori schimbător de la țară la țară.

Regulile pentru orice pasager de pe orice zbor sunt în general determinate de țara de destinație finală a acelei persoane, afirmă Karen A. Grépin, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong, care a studiat regulile de călătorie în timpul pandemiei. Țările și adesea companiile aeriene au propriile cerințe de testare, iar pasagerii în tranzit trebuie uneori să îndeplinească criterii încă diferite.

Rezultatul este că un pasager de pe un scaun pe culoar poate să fi fost testat diferit decât pasagerul de peste drum. Statele Unite le-au cerut tuturor călătorilor care sosesc să prezinte dovada unui test negativ, înainte de a se îmbarca.

(…)

Un italian vaccinat, care nu a fost identificat public, s-a întors dintr-o călătorie de afaceri în Mozambic, la începutul lunii noiembrie, în orașul Caserta, din sud. El a spus la radioul italian că fusese negativ la testul făcut înainte de a se îmbarca pe zborul său din 11 noiembrie, așa cum cerea Italia. Deoarece călătorea în interes de serviciu, nu trebuia, conform regulilor italiene, să se autoizoleze la întoarcere.

Abia în timpul unui control medical la Milano, unde a fost supus și unui test Covid pentru a se putea întoarce în Mozambic, a fost găsit pozitiv pentru coronavirus, iar apoi, pe fondul atenției sporite acordate noii variante, pentru Omicron. Acum, el, soția și copiii, care sunt și ei pozitivi, sunt în izolare, deocamdată cu simptome ușoare.

Marți, KLM, compania aeriană care a operat cele două zboruri de vineri din Africa de Sud, și-a cerut scuze pasagerilor. Dar Marjan Rozemeijer, un purtător de cuvânt al companiei, a sugerat că aceasta a fost la fel de surprinsă de variantă ca oricine.

La aterizarea zborurilor, pe aeroportul Schiphol, a spus oficialul, companiei i s-a solicitat „de către guvernul olandez să parcheze aeronavele într-o anumită locație, astfel încât toți pasagerii să poată fi testați”, și a adăugat că aeroportul și autoritățile olandeze de sănătate publică a organizat și efectuat testarea.

Un purtător de cuvânt al serviciului olandez de sănătate publică, în schimb, a declarat că nu a văzut nimic rău în a lăsa pasagerii testați negativ să-și continue călătoria.

(…)

Dar Ministerul Sănătății olandez a spus că chiar și pasagerii care au fost testați negativ ar trebui să fie în carantină, iar domnul van den Oetelaar a afirmat că agenția a făcut pasul extraordinar, folosit de obicei pentru a ajunge la pasagerii din vecinătatea unei persoane infectate, de a încerca să îi contacteze pe toți cei care se aflau în avioane și să îi îndemne să intre în carantină și să anunțe autoritățile locale de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății, care a monitorizat îndeaproape noua variantă, susține că urmărirea internațională a contactelor depinde de țările în care cazurile au fost detectate.

Domnul Mezek, care este vaccinat și testat negativ, a spus că a primit un apel de la serviciul olandez de sănătate publică sâmbătă, apoi un e-mail prin care e rugat să stea acasă și să furnizeze detaliile de călătorie după ce a părăsit Țările de Jos. (…) >>

Povestea din spatele celei mai vândute cărți despre gangsterul român Nuțu Cămătaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here