De la creatură de birou la machism cazon. Cea mai nouă operațiune a propagandei ruse legată de Putin

Sursa: Kremlin.ru

Aproape imediat după ce Volodimir Zelenski al Ucrainei a ajuns pe linia frontului și a înmânat distincții militare unor luptători ucraineni în Bahmut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderul rus s-a deplasat și el în zona „operațiunii militare speciale”. Anterior, se relatase că președintele dăduse personal instrucțiuni generalilor de rang înalt din cartierul general al grupului rus, scrie Novaia Gazeta.Europa.

<< Cu toate acestea, cercetătorii minuțioși și meticuloși au descoperit rapid că înregistrarea video prezentată de Kremlin a fost realizată în sediul districtului militar Sud: „Masa rotundă mare din cartierul general al Districtului Militar Sud și interiorul camerei în care se află sunt identice cu cea văzută în timpul inspecției lui Putin la cartierul general al trupelor. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat același sediu în noiembrie.”

Potrivit Ministerului Apărării, cartierul general al Districtului Militar Sudic este situat în Rostov pe Don, ceea ce înseamnă că se află la aproximativ 200 km de linia frontului. Așadar, fie inamicul va fi în curând la ușa Rusiei, fie autoritățile au decis să lanseze o campanie masivă de PR: „Vedeți, și liderul nostru a vizitat linia frontului!”. Adăugați la aceasta zborurile cu elicopterul lui Șoigu deasupra liniei de apărare din Crimeea și devine clar că autoritățile ruse încearcă în mod clar să își îmbunătățească imaginea care a avut de suferit în ultima vreme și să arate lumii că și ele se implică.

Cu toate acestea, diverși oficiali ucraineni ies zilnic în direct și se se așează la interviuri pentru a le povesti oamenilor despre situația de pe linia frontului și din țară. În schimb, șefii de vârf ai Rusiei ies rareori în public. Abia dacă a existat un dialog cu cetățenii din țara beligerantă în ultimele multe luni, în afară de rapoarte obositoare despre eliminarea hoardelor de inamici și capturarea acelorași sate pentru a cincea oară.

Când comandanții sunt nevoiți să dea interviuri, folosesc telepromptere și tot se chinuie. Însuși ministrul Apărării zboară deasupra câmpurilor cu iarbă verde din Crimeea în plină iarnă.

„Șoigu a depus întotdeauna un mare efort de PR”, a declarat pentru Novaia Gazeta Europa un ofițer al armatei ruse care a cerut să-și păstreze anonimatul. „Vă mai amintiți de perioada în care era ministru pentru Situații de Urgență? Toată țara era în flăcări în fiecare an, se produceau dezastre provocate de om, pompierii luau mită, în timp ce Serghei Șoigu continua să se prezinte ca salvatorul Patriei”.

„Deseori, el a ajuns pe locul doi în topul ratingului, după Putin. Singura sa sarcină era să păstreze o distanță rezonabilă față de ratingul șefului său. Între timp, cine își mai amintește acum numele actualului ministru pentru Situații de Urgență? După ce a fost promovat ministru al Apărării, Șoigu a continuat să își construiască imaginea cu trucuri: parade, biatlonul tancurilor și rapoarte despre cele mai avansate arme care au fost dezvoltate în perioada sovietică. A ales să meargă la pescuit și la vânătoare cu Putin, a mers cu cortul și s-a bucurat de imaginea celui de-al doilea cel mai tare macho al țării în loc să creeze o armată profesionistă.

În umbra lui Putin

Un alt ofițer de rang înalt din Ministerul Apărării, familiarizat cu biroul de presă al ministerului, crede că cele mai amețitoare planuri de campanie de PR sunt înmânate echipei lui Șoigu de către Administrația Prezidențială rusă.

„Aceasta este responsabilitatea [primului adjunct al șefului de stat major] lui Serghei Kirienko”, spune sursa respectivă pentru Novaia-Europa. „Serviciul nostru de presă redactează doar rapoarte pentru ca [purtătorul de cuvânt principal] Igor Konașenkov să le citească și redactează telegrame de celebrare pentru oficialii și eroii „operațiunilor militare speciale” care își sărbătoresc zilele de naștere. Știu că Ministerul Apărării colaborează îndeaproape cu Dialog, o organizație responsabilă cu acoperirea acțiunilor ministerului online și în mass-media. Acești oameni și alți funcționari civili din cadrul Administrației Prezidențiale elaborează o imagine a lui Șoigu ca umbră militarizată a lui Putin. Așadar, are sens să observăm doar atunci când liderul rus însuși are apariții publice sau în filmări”.

Președintele în armură strălucitoare

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin a ținut să se retragă de la comanda militară. Dar, pe măsură ce timpul trecea, a început să asocieze acest lucru tot mai mult cu ostilitățile. Președintele a început să organizeze reuniuni regulate ale Consiliului de Securitate și chiar a vizitat personal cartierul general militar pentru a da ordine recent.

„Este important pentru Putin să sublinieze apropierea sa de națiune, mai ales când vine vorba de operațiunea militară specială”, declară pentru Novaia-Europa expertul și politologul Andrei Kolesnikov, de la Centrul Carnegie.

„El a demonstrat această apropiere în timp ce s-a întâlnit cu „mamele” foarte bine informate [ale membrilor serviciului], vizitând linia frontului (probabil imaginară) și implicându-se în alte trucuri similare”.

„Putin și-a remodelat întreaga viziune asupra lumii și acum încearcă să impună această schimbare asupra a tot ceea ce îl înconjoară. Potrivit lui, întreaga lume trebuie acum să se adapteze la aceste modificări”, a declarat politologul Dmitri Oreșkin pentru Novaia-Europa. „A lansat acest război ca pe o operațiune militară specială. În același timp, președintele era deasupra luptelor: trebuiau să acționeze forțe speciale conduse de generali special pregătiți. Între timp, Putin și-a continuat activitatea prezidențială de zi cu zi, părând că nu se implică în luptă. Toate pierderile au fost puse automat pe seama generalilor și a forțelor armate.”

Oreșkin îl descrie pe Putin ca fiind o persoană foarte încăpățânată și spune că președintele rus a avut nevoie de aproape zece luni pentru a schimba paradigma care s-a format în capul său.

Cu toate acestea, chiar și Putin și-a dat seama că această viziune asupra lumii trebuie să fie actualizată: ceea ce se întâmplă acum nu este o operațiune militară specială, ci un război adevărat. Și nu există nicio afacere în acest moment care să fie mai importantă pentru țară. Și astfel, costumul președintelui trebuie schimbat mental cu uniforma de comandant-șef, un fel de cavaler în armură strălucitoare.

De acum înainte, Putin va arăta tuturor că este inseparabil de armată și că este pe deplin responsabil de acțiunile de război. Acest spectacol este destinat în egală măsură oamenilor de rând și militarilor. Priviți-l pe Putin dând personal ordine, iar acum se îndreaptă spre Belarus pentru a ajunge la acorduri cu Alexander Lukașenko.

„Cred că aceasta este o strategie foarte riscantă”, continuă Oreșkin. „Pentru că oamenii nu îl vor asocia pe Putin cu victoriile care urmează să fie obținute, ci cu înfrângerile care au fost deja suferite și cu cele care vor veni potențial în viitor. Putin este obligat acum să câștige. Pentru că a devenit un participant direct și chiar o figură cheie în ceea ce se întâmplă. Imaginea lui depinde direct de felul în care se termină luptele de pe câmpul de luptă.”

De ce Putin nu se apropie un pic mai mult de linia frontului și nu vizitează regiunile aflate în război? Toată lumea spune același lucru: îi este frică.

„Putin a fost un ofițer de birou chiar și în KGB”, explică Serghei Kanaev, expert în serviciile speciale rusești și corespondent The Insider. „Îi este foarte teamă pentru viața lui, nu se pune niciodată în pericol și, spre deosebire de Zelenski, nu călătorește în prima linie. Trebuie doar să arunci o privire la securitatea lui Putin, care continuă să crească în fiecare an, și totul devine clar. Toate mențiunile despre faptele sale trecute și prezente sunt povești obișnuite și campanii de PR. Șoigu nu este cu nimic mai bun. Toată această bravadă publică este menită să facă impresie asupra oamenilor. Ministerul însuși se îneacă în războaie de clan și într-o corupție inimaginabilă.”

Toți în aceeași barcă

Potrivit lui Dmitri Oreșkin, Putin construiește de mulți ani o ordine de comunicare – cu oamenii și cu oficialii săi – asemănătoare unui ritual. Pentru a realiza acest lucru, a organizat anual sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct cu populația, conferințe de presă de ore întregi și discursuri în parlament. Acestea erau considerate la fel de indispensabile ca și observarea paradei militare de Ziua Victoriei în Piața Roșie și discursurile de Anul Nou. Între timp, Putin, în calitate de președinte, este obligat să se adreseze Senatului prin articolul 84 din Constituția rusă.

„Nu este vorba nici măcar de imaginea publică. Este o problemă pentru că, în primul rând, el nu are nimic de spus despre perspectivele operațiunii militare speciale (în afară de aceeași mantra) și, în al doilea rând, dacă nu vrea să facă ceva, pur și simplu nu face. Oamenii înghit orice”, spune Andrei Kolesnikov. „Oamenii nu pornesc televizorul cu acest gând: Ce prostii, Putin a încălcat Constituția și a amânat din nou discursul”. Lui Putin nu-i pasă, și nici rușilor nu le pasă”.

Toate aceste ceremonii din timp de pace au fost înlocuite cu consilii de comandă ale armatei și cu plimbări pe Podul Crimeii, după reconstrucția acestuia în urma exploziei. Acum, când țara se transformă dintr-un stat în curs de dezvoltare într-o tabără militară asediată, nu mai este timp pentru discursuri și conferințe. Comandantul-șef trebuie să dea ordine, să verifice grosimea blindajului de pe tancuri și să-și trimită trupele loiale la luptă dintr-o singură încruntare. După cum spune Serghei Kirienko, acesta este războiul poporului. Putin este un șef de neînlocuit în aceste vremuri dificile care promite armatei atâția bani publici câți sunt necesari.

Dacă totul se va înrăutăți pe front, Putin va fi în mod inevitabil înfățișat ca un învins de către concetățenii săi, conchide Oreșkin.

„[Fostul ofițer de informații rus] Igor Girkin (Strelkov) a declarat deschis că armata rusă nu înțelege ce trebuie să facă și nu are obiective clare”, notează politologul.

„Războiul este în desfășurare, dar nimeni nu știe pentru ce. Este o problemă clară de management. Acesta este lucrul pe care Putin încearcă să îl abordeze acum. Altfel, va fi văzut ca și cum ar fi cedat inițiativa și ar fi pierdut. Cu toate acestea, președintele nu se poate distanța și evita să-și asume această responsabilitate. Este o decizie forțată, altfel toți militarii, de la soldați la generali, vor avea aceleași sentimente ca Girkin”.

„Putin îi spune armatei sale că suntem cu toții în aceeași barcă și că acum avem un destin comun. Serviciile speciale raportează mai sus despre sentimentele reale din rândul trupelor. Putin crede că probarea uniformei de comandant-șef este o decizie pentru un bărbat macho, un lider al unei țări pe timp de război.”

Așadar, concluzia este că Kremlinul are nevoie acum de victorii proeminente și impresionante. Mulți experți sunt convinși că Statul Major rus pune la cale o ofensivă de amploare care nu poate fi decât victorioasă.

„Acțiunile lui Putin sunt forțate și, prin urmare, previzibile”, este sigur Oreșkin. „Kievul și Occidentul sunt pe deplin conștienți de operațiunea ofensivă care se pregătește. Totul seamănă cu anul 1943, când Hitler era deja încolțit, dar încă nu pieruse”.>>

Pelé, regele jocului frumos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here