Deficitul de vitamina D crește de 14 ori șansa de a suferi de cazuri severe sau critice de COVID-19

Există o legătură clară între deficiența de vitamina D și mortalitatea și severitatea COVID-19, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan, informează Jerusalem Post.

Studiul, publicat joi în jurnalul PLOS ONE, a fost unul dintre primele care au studiat nivelurile de vitamina D înainte de infectarea cu COVID. Cercetătorii au înregistrat informații de la peste 1.100 de persoane care au participat la studiu, între aprilie 2020 și februarie 2021, la Centrul Medical Galilee și care au avut teste PCR pozitive, analizând datele legate de vârstă, sex și boli cronice.

Toți participanții implicați au fost analizați în legătură cu nivelurile de vitamina D, măsurate înainte de infecție, la un interval de timp cuprins între două săptămâni și doi ani. 

Dr. Amiel Dror, de la Centrul Medical Galilee și Facultatea de Medicină Azrieli, care a condus studiul, a explicat că „rezultatele sugerează că este indicat să se mențină un nivel normal de vitamina D.

Această constatare va fi benefică pentru cei care contractează virusul. „Există un consens clar pentru suplimentarea cu vitamina D în mod regulat, conform recomandărilor autorităților din domeniul sănătății, precum și a organizațiilor de sănătate globale”.

Rezultatele oficiale au arătat că cei cu deficit de vitamina D au de 14 ori mai multe șanse de a avea cazuri severe sau critice de COVID-19 decât cei care nu au. Grupul cu deficit de vitamina D a avut o mortalitate de 25,6% în timp ce la cei cu niveluri suficiente mortalitatea a fost de 2,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here