Demonstrații în Polonia în semn de solidaritate cu un judecător suspendat din funcţie pentru că a contestat reformele din justiţie

Foto: Twitter

Mii de polonezi au demonstrat duminică în Polonia în semn de solidaritate cu judecătorii, după ce un judecător a fost suspendat din funcţie pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiţie ale partidului de guvernământ, semn că îngrijorările legate de respectarea legii vor marca cel de-al doilea mandat al formaţiunii Dreptate şi Justiţie, transmite Reuters, citată de News.ro.

De la venirea la putere în 2015, partidul Dreptate şi Justiţie a fost în conflict cu Uniunea Europeană din cauza reformelor despre care criticii afirmă că subminează independenţa justiţiei.

Suspendarea judecătorului Pawel Juszczyszyn, săptămâna trecută, a readus subiectul în centrul atenţiei.

„Cred că legea şi onestitatea vor avea câştig de cauză până la urmă”, a spus Juszczyszyn protestatarilor, în faţa Ministerului de Justiţie din Varşovia.

„Cer judecătorilor – nu vă lăsaţi intimidaţi, fiţi independenţi, fiţi curajoşi, suntem puternici”, a declarat Juszczyszyn.

Guvernul a justificat reformele ample din justiţie – între care modul în care sunt numiţi judecătorii – arătând că sunt necesare pentru a îmbunătăţi eficienţa instanţelor şi a elimina vestigiile din era comunistă, din perioada 1945-1989.

Protestele au avut loc în cel puţin 105 oraşe, potrivit organizatorilor, iar televiziunile i-au arătat pe demonstranţi fluturând steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene şi purtând pancarde inscripţionate cu sloganuri ca „Fără lege nu există justiţie”.

Laureata Nobel

Scriitoarea Olga Tokarczuk, deţinătoare a unui premiu Nobel, s-a aflat printre cei care au cerut oamenilor să protesteze.

„Îmi exprim solidaritatea cu judecătorii reprimaţi şi vă încurajez să vă alăturaţi demonstraţiilor, în apărarea lor”, a scris Tokarczuk pe Twitter.

Poliţia din Varşovia a refuzat să spună câte persoane au protestat în oraş.

Juszczyszyn, judecător detaşat la un tribunal regional din Olsztyn, în estul Poloniei, de la o curte inferioară, a fost revocat din funcţie în mod neaşteptat, atunci când a pus sub semnul întrebării numirea unui judecător de către un nou organism, creat potrivit reglementărilor introduse de partidul Lege şi Justiţie.

Joi, un ofiţer disciplinar numit de ministrul Justiţiei a declanşat o procedură împotriva lui Juszczyszyn, iar acesta a fost suspendat vineri din funcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here