Departamentul de Stat al SUA a avizat favorabil vânzarea de rachete antitanc Javelin către România

Sursa: defense.gov

Departamentul de Stat al SUA a avizat favorabil vânzarea de rachete antitanc Javelin către România în valoare de circa 80 de milioane de dolari, a anunţat marţi într-un comunicat Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare (The Defense Security Cooperation Agency), informează Agerpres.

Această agenţie precizează că guvernul român a cerut să achiziţioneze 263 de rachete Javelin FGM-148F şi 26 de lansatoare portabile pentru aceste rachete (Light Weight Command Launch Units – LWCLU).

Sunt incluse în achiziţie rachete pentru trageri simulate de instrucţie, asistenţa tehnică, un nou sistem de instrucţie pentru utilizarea rachetelor, alte echipamente şi servicii.

Contractul propus, care va fi onorat de producătorul rachetelor Javelin, asocierea Raytheon/Lockheed Martin, nu cuprinde clauze de offset, adică nu implică industria românească de apărare, şi nici nu va necesita detaşarea în România a unor reprezentanţi ai guvernului SUA ori ai producătorului.

Livrarea acestor rachete antitanc către România susţine obiectivele de securitate naţională şi de politică externă ale SUA prin contribuţia la sporirea securităţii unui aliat din cadrul NATO care este o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică a Europei, se arată în fundamentarea achiziţiei întocmită de partea americană.

De asemenea, adaugă aceasta, contractul propus va spori capacitatea României de a face faţă unor ameninţări prezente şi viitoare prin construirea unei capacităţi de apărare pe termen lung conforme cerinţelor sale de apărare naţională, iar armata română nu va avea nicio dificultate în integrarea acestor noi echipamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here