Destăinuirile unui expert în limbaj corporal care îl cunoaște pe Putin de 30 de ani

Sursa: Flickr

Un bărbat care l-a învățat pe Vladimir Putin limbajul corpului, și pe care îl cunoaște de 30 de ani, spune că acțiunile sale nebune din Ucraina arată cât de mult s-a deteriorat mintea lidrului de la Kremlin în doar câteva luni. Australianul Allan Pease, un expert de renume mondial în limbajul corpului și autor de succes, l-a întâlnit pentru prima dată pe Putin, în 1991 -atunci în vârstă de 39 de ani, în orașul său natal, Sankt Petersburg, la doar un an după căderea Uniunii Sovietice, scrie The Sun.

Allan și soția sa Barbara, care lucrează și ea în industria comunicațiilor, au călătorit în fosta URSS pentru a exploata un gol pe piață – oferind instruire politicienilor din țările ex-comuniste despre cum să devină lideri mai „occidentali”.

Allan Pease
Allan Pease

Fostul agent KGB Putin tocmai fusese numit adjunct de noul primar ales al Sankt Petersburgului, Anatoly Sobchak.

După cum a declarat pentru The Sun Online Allan – cunoscut de mulți ani drept „Mr Body Language” – circumstanțele din spatele întâlnirii sale cu viitorul președinte al Rusiei au fost extrem de norocoase.

„Am avut programate trei întâlniri cu președintele Boris Elțin, dar nu s-a prezentat niciodată.

„Atunci unul din echipa noastră de filmare care ne documenta vizita ne-a spus că îl cunoaște pe Anatoly Sobchak, primul politician ales oficial din Rusia”.

Allan a continuat: „I-am propus să-i arătăm cum să meargă la televizor. I-a plăcut ideea și a acceptat să ne întâlnim în celebrul Palat de Iarnă din Sankt Petersburg.

„Dar în ziua întâlnirii noastre, nu a putut să se prezinte, așa că și-a trimis adjunctul în locul său. Unul, Vladimir Putin”.

La acea vreme, Putin nu era o figură foarte cunoscută în Rusia, deși trecutul său KGB era de notorietate.

Primele impresii ale lui Allan despre Putin au fost că, la 5 picioare și 7 inci (aproximativ 1,7 metri, n.r.), era mult mai scund decât se aștepta.

Ceea ce îi lipsea în înălțime, însă, a compensat cu creierul.

„El a învățat rapid și a preluat rapid ceea ce l-am învățat”, a spus Allan.

„Mai târziu, l-am văzut folosind la televizor aceleași tehnici pe care i le-am predat în ceea ce privește limbajul corpului.

De asemenea, la Palatul de Iarnă, devenit celebru când a fost luat cu asalt, la începutul Revoluției Ruse în 1917, au fost prezenți 300 dintre noii politicieni ai Rusiei.

Allan spune că i-a predat lui Putin o serie de lecții cheie pe care le-a folosit în mare parte din ultimii 30 de ani.

Politicienii din URSS aveau o reputație pentru tehnica lor agresivă de vorbire și diplomația neconvențională.

Spre exemplu, de notorietate, în 1960, la Adunarea Generală a ONU, liderul sovietic Nikita Hrușciov și-a scos pantoful și l-a lovit de birou pentru a puncta răspunsul său furios, în replică la discursul unui coleg delegat.

Allan l-a învățat pe Putin una dintre cele mai esențiale „poziții de putere”, așa-numita „poziție de turlă”.

„Această poziție te face să pari încrezător și în controlul propriilor emoții. Dacă adopti această poziție – chiar dacă te simți nervos, are efect.

„Dacă iei această poziție în mod intenționat într-o întâlnire sau într-un interviu, vei începe să te simți mai încrezător.

Una dintre cele mai grele provocări ale lui Allan a fost să-i învețe pe foștii sovietici cum să renunțe la ceea ce el a numit „fața rusă”.

După cum a spus el, „bărbaților nu le era permis să zâmbească în forțele armate sovietice, pentru că nu ar fi fost luați în serios.

„Le-am spus că, dacă ai de gând să faci afaceri cu neruși, trebuie să zâmbești”.

El a dat, de asemenea, un spectacol rar de emoție, la scurt timp după ce a preluat puterea în 2000, când a apărut la înmormântarea fostului său mentor Anatoly Sobchak.

Liderul rus a fost vizibil afectat când a îmbrățișat-o pe văduva lui Sobchak.

După cum a spus Gabriel Gatehouse de la BBC în 2018, Sobchak a fost omul care „a scos din obscuritate un ofițer KGB de rang mediu pe nume Vladimir Putin și i-a dat primul său loc de muncă în politică”.

*Mersul în ”semi-marș”

Printre lecțiile pe care Allan i le-a predat lui Putin s-a numărat și mersul într-un „semi-marș”, cu brațele legănându-și lângă el.

Această formă de mers mai asemănătoare unui om de stat, cu ambele brațe balansând lateral, a fost ceva pe care președintele american Ronald Reagan l-a perfecționat în anii 1980, susține Allan.

O fotografie din anul 2000 îi arată pe Putin și Blair încercând fiecare să-l depășească pe celălalt în timpul unei vizite la Downing Street, la puțin timp după ce a devenit președinte.

*Rece și calm

Predecesorul lui Putin, Boris Elțin, a fost considerat pe scară largă ca o glumă, până la sfârșitul președinției sale.

„Știam că are nevoie de multă muncă la stilul său de prezentare, deoarece părea un idiot.

„Întotdeauna dansa, rareori sobru. Nu era ceea ce își dorea poporul rus.

„Gândirea noastră a fost să-l învățăm pe Elțin cum să se prezinte la televizor și cum să devină un lider mai credibil”.

Allan descrie conducerea lui Putin pentru cea mai mare parte din ultimii 22 de ani drept „un pumn de fier într-o mănușă de catifea”.

„Din punct de vedere istoric, Putin a făcut câteva gafe majore ca politician”, a spus el.

Referindu-se la războiul din Ucraina, el a continuat: „Putin a crezut probabil că președintele Zelenski va fugi din Ucraina după invazie și rușii vor fi primiți cu brațele deschise.

 

*Imagine de bărbat dur

Când Allan a călătorit pentru prima dată în fosta Uniune Sovietică, a înțeles că așteptările Rusiei de la liderii lor erau foarte diferite de cele ale multor occidentali.

Explicând personajul „dur” al lui Putin, Allan a spus: „Rușii vor ca președintele să fie GI Joe. Un patriot.

„Vor să-l vadă zburând cu un avion, să fie campion la arte marțiale.

„De mulți ani, (Putin -n.r.) a făcut acest rol extrem de bine”.

În timp ce Elțin a fost respins acasă ca fiind un bețiv furios, Putin a promovat o imagine curată, de om de acțiune.

*Schimbări recente

Allan susține că comportamentul lui Putin s-a schimbat semnificativ în ultima lună.

„A crescut mult în greutate, are multă grăsime”, a spus el. „Zvonurile printre mulți dintre prietenii mei din Rusia sunt că are cancer de colon. Creșterea în greutate este adesea un simptom al tratamentului”.

„Putin a fost întotdeauna un fanatic al fitnessului”, a adăugat el. „În mod clar, în acest moment, nu se antrenează. În Rusia circulă zvonuri despre cancer sau Parkinson cu debut precoce”.

„Nu mai este „directorul” încrezător responsabil”, a spus el. „Este un tip care îi ține pe toți la distanță.”

Referindu-se la „masa absurd de lungă” a lui Putin la care a fost fotografiat în ultimele săptămâni, Allan a spus că poziționarea lui „la celălalt capăt cu spatele la perete sau la fereastră” era ca și cum „se aștepta la un atac”.

El a marcat acest lucru drept un simptom al „paranoiei” în creștere a lui Putin, potențial un semn al cuiva care a fost prea izolat pe tot parcursul pandemiei.

„E clar că se întâmplă ceva în capul lui. Nu vrea să fie în preajma oamenilor.”

Într-un discurs recent, Putin a avertizat că „patrioții știu să găsească trădătorii”, departe de imaginea rece și calculată pe care obișnuia să o proiecteze.

Boala lui, fizică sau psihică, ar putea explica acțiunile sale neplăcute în Ucraina, crede Allan.

El a adăugat că liderul rus probabil se aștepta la o rezistență redusă în Ucraina.

Allan, care a călătorit în Rusia în fiecare an în ultimele trei decenii înainte de Covid, spune că l-a văzut ultima dată pe președintele Putin în 2014, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.

„Părea la fel ca în 1991”, a spus el. „Nu a existat nicio schimbare fundamentală în abordarea sau comportamentul său de la căderea comunismului. Această schimbare este un lucru recent și este legată de fața lui umflată”.

Într-un videoclip recent, el părea să aibă dificultăți la mers, în timp ce a fost vizibil „lipsit de energie”, în aparițiile sale în presă.

Vineri, Putin a organizat un miting în Rusia, unde și-a scuturat pumnul și a apărut ca un tiran înșelat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here