Un supraviețuitor al Holocaustului care a trecut prin 4 lagăre de concentrare a fost ucis în bombardamentele din Harkov

Un supraviețuitor al Holocaustului, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis după ce blocul din Harkov în care locuia a fost bombardat de armata rusă, conform CNN.

Boris Romanchenko avea 96 de ani și a supraviețuit după ce a trecut prin patru lagăre de concentrare naziste, dar viața lui s-a încheiat vinerea trecută, în urma unui bombardament în Harkov.

Fundația Memorială Buchenwald și Mittelbau-Dora a anunțat, luni, citând-o pe nepoata bărbatului, că acesta locuia într-un bloc din Harkov lovit în timpul unui atac rusesc. Fundația s-a declarat „consternată” de vestea morții lui Boris Romanchenko.

Conform sursei citate, Romanchenko a supraviețuit lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fundația Memorială Buchenwald și Mittelbau-Dora spune că bărbatul a avut o contribuție intensă și a militat pentru „memoria crimelor naziste”. De altfel, el a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

În 2012, Romanchenko a participat la un eveniment la care a citit o declarație despre „crearea unei lumi noi în care să domnească pacea și libertatea”.

În 2018, un ziar din Harkov a scris despre vizita sa la Buchenwald, cu ocazia celei de-a 73-a aniversări de la eliberarea lagărului de către forțele americane, spunând despre Romanchenko că se număra printre „ultimii prizonieri supraviețuitori din Ucraina și Belarus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here