Șeful direcției Generale Anticorupție din MAI, chestorul Cătălin Ioniță din MAI a fost informat oficial, în luna octombrie, de autoritățile judiciare de la Chișinău că Vladimir Plahotniuc, pe al cărui nume este emis un mandat de arestare, fiind acuzat de de spălare de bani, a fost identificat in zona Copou din Iași, relevă o analiză Deutsche Welle.

Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova i-a solicitat, la 30 octombrie, oficialului român să dispună ”orientarea autorităţilor competente”, în vederea identificării locului exact în care se află oligarhul moldovean.

Plahotniuc este cercetat în Republica Moldova într-un dosar de spălare de bani, dar figurează în dosare penale şi în alte ţări.

În iunie 2019, când a pierdut puterea, Plahotniuc a fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană. Ulterior, în spaţiul public au apărut informaţii despre faptul că acesta s-ar fi „stabilit” iniţial la Londra, apoi în Miami, dar, la sfârşitul lunii octombrie, a fost la Iaşi, fiind identificat, conform documentului transmis de Chişinău, în zona spitalului Parhon din Copou, în perioada 25 – 28 octombrie.

Analiza Deutsche Welle menţionează inclusiv informaţia difuzată de Pagina de Media, conform căreia Vladimir Plahotniuc, care deţine în Moldova postul de televiziune Prime TV (principalul canal TV), dar şi alte instituţii media, este interesat de postul Prima TV.

Deutsche Welle remarcă faptul că la 29 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție de la Chișinău l-a dat pe Plahotniuc în urmărire internațională, fără însă a menționa și cea de a doua identitate a sa, Novak Vladislav Vladimir, deși fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Motpan, dezvăluise informația despre cea de-a două identitate încă din 21 noiembrie.

De altfel, la începutul lunii decembrie, președintele Igor Dodon a confirmat, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, că Plahotniuc Vladimir și Novak Vladislav Vladimir sunt una și aceeași persoană, actele cu cea de a două identitate fiind obținute în baza unei solicitări a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, cunoscut că fiind „mâna dreaptă” a lui Plahotiuc. Procedura este neobișnuită, dar legală în cazul „ofițerilor sub acoperire” ai SIS din Republica Moldova, comentează Deutsche Welle.

Abia marți, 10 decembrie, autoritățile moldovene l-au informat oficial pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc – înștiințări similare fiind transmise și ambasadorilor SUA – Dereck J. Hogan și Regatului Unit – Steven Fisher, notează Deutsche Welle.

Și în acest caz, Chișinăul a solicitat sesizarea autorităților competente ale României în vederea identificării locului în care se află Plahotniuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here