Die Welt: Erdogan le-ar fi cerut generalilor săi să scufunde o navă grecească pentru a provoca un „război calculat”

Cotidianul german Die Welt a relatat marți că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dorit să provoace un incident militar cu Grecia în estul Mediteranei pentru a-și asigura supraviețuirea politică.

Intitulat „Războiul calculat al lui Erdogan”, articolul precizează că „dacă ar fi depins de președintele turc, marina sa ar fi scufundat o navă greacă în Marea Mediterană cu mult timp în urmă”.

În sprijinul acestei afirmații, Die Welt citează surse militare turcești. Potrivit acestor surse, dorința lui Erdogan de a deschide o confruntare cu Grecia e atât de mare, încât liderul de la Ankara le-ar fi cerut unor generali să scufunde o navă greacă, având grijă ca nicio persoană să nu fie rănită.

Generalii prezenți la discuție au refuzat, mai relatează publicația, iar altcineva din echipa lui Erdogan ar fi propus varianta doborârii unui avion de luptă grecesc, pilotul având posibilitatea să folosească platforma de catapultare, pentru a se salva. Generalii turci ar fi refuzat și această propunere.

Subiectul prezentat de publicația germană se înscrie în tabloul conflictului tot mai acut dintre Turcia si Grecia, potențat în ultima perioadă de exploatarea resurselor energetice din Marea Mediterană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here