Dîncu: Pentru început, am stabilit şase sau şapte judeţe de graniţă pentru refugiaţi

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că, pentru început, au fost stabilite „şase sau şapte judeţe de graniţă” unde vor exista puncte pentru primirea refugiaţilor. „Suntem într-o stare de vigilenţă, nu am schimbat starea de alertare din acest punct de vedere”, precizează el, menţionând că „deocamdată nici nu se pune problema”, transmite News.ro.

„Suntem într-o stare de vigilenţă, nu am schimbat starea de alertare din acest punct de vedere. Populaţia României poate să fie sigură că în acest moment nu avem semnele unui posibil conflict pe teritoriul României, dar trebuie să facem aceste pregătiri pentru orice situaţii”, a declarat Vasile Dîncu, joi, într-o intervenţie la Digi 24.

El a vorbit despre centrele pentru primirea refugiaţilor, care vor fi amenajate în judeţe de graniţă.

„Pentru început, am stabilit şase sau şapte judeţe de graniţă unde vom avea puncte pentru primire refugiaţi. Sigur că vom primi şi sprijinul unor ţări din Uniunea Europeană, dacă va fi cazul, inclusiv trupele care sunt în România în acest moment au specialişti în această zonă, pentru gestiunea fluxurilor de refugiaţi. Avem pregătite toate materialele pentru asta, am activat aceste puncte (…) suntem pregătiţi în acest moment pentru a face faţă acestor efecte colaterale ale conflictului din Ucraina”, a explicat el.

Întrebat când s-ar putea transforma „starea de vigilenţă” într-una de alertă sau de urgenţă, Dîncu a replicat: „Asta se poate transforma în funcţie de evoluţia situaţiei, noi nu prevedem asta că ar putea să existe. Sigur, atunci când este ameninţat teritoriul României, cetăţenii români sunt ameninţaţi direct, sau cetăţenii NATO, pentru că vorbim deja de o apartenenţă NATO şi de o umbrelă de securitate NATO care este şi deasupra României, numai atunci putem să vorbim despre schimbarea stării într-o stare de urgenţă. Deocamdată nici nu se pune problema, nici nu se discută acest lucru, pentru că nu suntem în nicio situaţie măcar precursoare la acest lucru”.

El a menţionat că s-ar putea să existe o suplimentare a forţelor NATO pe teritoriul României, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Mii de ucraineni aşteaptă să intre în România prin Vama Siret. „Lumea e speriată, fiecare fuge care încotro”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here