Liderii coaliției de la București, declaraţie comună de condamnare a agresiunii ruse

Foto: Ilona Andrei

Liderii coaliţiei de guvernare Marcel Ciolacu, Florin Cîţu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian au semnat o declaraţie comunică prin care PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale condamnă ferm invadarea şi agresiunea armată de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, transmite News.ro.

„Acţiunile Federaţiei Ruse încalcă în mod criminal principiile de drept internaţional, începând cu cel al respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Prin invazia cinică de azi, Federaţia Rusă este arhitectul celei mai grave crize de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, care pune în pericol viaţa a milioane de oameni, deopotrivă copii, bătrâni, femei sau bărbaţi. Cei care au dat ordinul de declanşare a invaziei vor fi priviţi de acum înainte, în toată lumea democratică, drept agresori care au pe conştiinţă victime nevinovate. Nu doar românii, ci şi sute de milioane de oameni de pe toate continentele care privesc imaginile dramatice din Ucraina, ştiu şi simt că oricât de puternic este azi agresorul, nu există forţă militară care să poată invinge adevărul. Iar adevărul este că dreptul poporului ucrainean la suveranitate şi independenţă nu poate fi negat de voinţa vreunui conducător vremelnic al unui alt stat”, arată declaraţie comună a partidelor din coaliţia de guvernare, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Liderii coaliţiei îi asigură „pe toţi românii că sunt în siguranţă, iar ţara noastră nu va fi implicată în niciun posibil conflict militar”.

„Niciodată în istoria ei, România nu a avut garanţii de securitate mai solide decât acum, în calitatea sa de membru NATO. În această perioadă de insecuritate regională, se vede cu atât mai pregnant cât de importante sunt apartenenţa României la NATO şi Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii. Folosirea ilegală a forţei armate pentru îndeplinirea unor obiective determinate de o istorie falsificată este inacceptabilă pentru lumea secolului XXI şi Federaţia Rusă va suporta consecinţele acestor acţiuni care încalcă flagrant fundamentul relaţiilor internaţionale. Acţiunile inacceptabile ale Federaţiei Ruse vor primi un răspuns pe măsură de la partenerii României din NATO şi UE, cu care România se află în permanentă coordonare. Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă să înceteze de urgenţă agresiunea asupra Ucrainei, precum şi să evite cu orice preţ pierderea de vieţi omeneşti”, mai indică sursa citată.

Aceştia mai spus că „agresiunea Federaţiei Ruse va avea consecinţe devastatoare nu doar asupra Ucrainei, ci şi asupra poporului rus, care va suferi inevitabil în urma sancţiunilor ample, economice şi de alt tip, care le vor afecta profund ţara, până la izolare internaţională”.

„Considerăm că este datoria noastră, a forţelor politice democratice responsabile româneşti să ne arătăm solidaritatea cu sutele de mii de familii care fug din calea invaziei orchestrate de Vladimir Putin. Guvernul României îi va ajuta pe toţi cetăţenii ucraineni care caută refugiu în ţara noastră şi vom acorda asistenţă umanitară Ucrainei”, conchid liderii coaliţiei, în declaraţia comună, conform sursei amintite.

Lavrov, în toiul invaziei ruse: Prietenii noştri occidentali nu respectă dreptul internaţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here