Diplomat american: Există riscul izbucnirii unui conflict accidental în Taiwan din cauza acţiunilor Chinei

Sursa foto: nspp.mofa.gov.tw

Acţiunile „provocatoare” ale Chinei în jurul Taiwanului, Japoniei şi în Marea Chinei de Sud comportă riscul unui accident care ar putea declanşa involuntar un conflict mai amplu, a declarat vineri un diplomat american de top la Taipei, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Sandra Oudkirk (foto), directoarea în exerciţiu a Institutului American din Taiwan (AIT) şi ambasadoare de facto a SUA, le-a declarat reporterilor că Statele Unite sunt „profund devotate” status quo-ului de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune.

„Acesta este motivul pentru care am îndemnat în mod constant RPC să evite acţiunile coercitive sau provocatoare atât în strâmtoarea Taiwan, cât şi în alte zone, cum ar fi Marea Chinei de Sud şi în largul Japoniei”, a spus ea, referindu-se la Republica Populară Chineză.

„Acţiunile provocatoare sunt aproape prin definiţie periculoase. Acestea prezintă riscul unei erori de calcul sau al unui accident care ar putea declanşa un conflict mai amplu”, a avertizat ea.

SUA sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în pofida lipsei de legături oficiale cu insula revendicată de China.

China şi-a intensificat în ultimii patru ani presiunea militară şi politică împotriva Taiwanului, guvernat democratic, iar luna trecută a organizat jocuri de război în jurul insulei după învestirea preşedintelui Lai Ching-te, care a preluat funcţia în ianuarie, un politician pe care Beijingul îl numeşte drept „separatist”.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la ideea utilizării forţei pentru a aduce insula sub controlul său. De asemenea, China este implicată într-o dispută tot mai acerbă cu Filipine în Marea Chinei de Sud, notează Reuters.

Beijingul a avertizat în mod repetat că Taiwanul reprezintă cea mai importantă şi mai periculoasă problemă în relaţiile dintre China şi SUA. Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai populaţia din insulă poate decide viitorul său.

Oudkirk, care îşi încheie mandatul de trei ani luna viitoare, a declarat că întărirea capacităţii Taiwanului de a se apăra este prioritatea principală a AIT, dar a refuzat să răspundă la o întrebare legată de modul în care colaborează armata americană şi cea taiwaneză.

Cu toate acestea, Taiwanul a semnalat că, recent, s-au înregistrat întârzieri în livrarea armelor în baza unor acorduri cu SUA.

„La fel ca în cazul întregii industrii, producţia de arme şi alte echipamente militare americane a fost grav afectată în timpul pandemiei de COVID de problemele apărute în lanţul de aprovizionare. Acestea sunt acum în curs de rezolvare”, a explicat Oudkirk.

Succesorul lui Oudkirk este Raymond Greene, în prezent şef adjunct de misiune la ambasada SUA din Tokyo şi, înainte de aceasta, şef adjunct al AIT.

O jurnalistă şi activistă #MeToo, condamnată la cinci ani de închisoare în China

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here