O jurnalistă şi activistă #MeToo, condamnată la cinci ani de închisoare în China

Sursa foto: Wikipedia

O jurnalistă chineză care a încercat să lanseze mişcarea #MeToo în ţara sa a fost condamnată vineri la cinci ani de închisoare pentru „incitare la subminarea autorităţii statului”, a anunţat colectivul care o susţine, relatează AFP, citată de Agerpres.

Jurnalista Sophia Huang Xueqin a fost urmărită penal în oraşul Canton (sud), în acelaşi timp cu activistul sindical Wang Jianbing, care a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare din acelaşi motiv, potrivit colectivului.

Cei doi se află în detenţie din 2021. Sophia Huang Xueqin şi-a anunţat intenţia de a face apel, în timp ce Wang Jianbing nu a făcut încă niciun anunţ, a precizat colectivul pe reţeaua X.

După apariţia mişcării #MeToo, Sophia Huang Xueqin a făcut cunoscut pe reţelele sociale că a fost hărţuită sexual pe când lucra ca tânără jurnalistă la o agenţie de presă chineză.

La audierea din septembrie 2023, procurorul municipal a acuzat-o pe jurnalistă că a „urmărit şi organizat o pregătire” online privind acţiuni non-violente, iar pe activist că a „publicat sau republicat declaraţii false” cu scopul de a submina autoritatea statului, potrivit grupului de sprijin.

Ei au fost, de asemenea, acuzaţi că au „organizat întâlniri regulate la Canton” în acelaşi scop, potrivit aceleiaşi surse.

Jurnalista chineză a fost acuzată că „a publicat articole şi discursuri distorsionate şi provocatoare care atacă guvernul naţional pe reţelele de socializare” şi că „a adunat organizatori din străinătate pentru a participa la pregătiri online privind acţiuni non-violente”, potrivit unor capturi de ecran.

Procuratura l-a acuzat pe Wang Jianbing că a publicat „articole şi discursuri eronate care atacă sistemul politic şi guvernul chinez” şi că s-a alăturat „grupurilor (subversive) online din străinătate”, între care unul care comemorează represiunea sângeroasă a protestelor din Piaţa Tiananmen din 1989, potrivit rechizitoriului.

Cei doi activişti chinezi au fost, de asemenea, acuzaţi că au organizat întâlniri începând din noiembrie 2020 la Canton, unde au „încurajat participanţii să-şi demonstreze nemulţumirea faţă de puterea chineză sub pretextul de discutării problemelor sociale”.

Manuela Catrina, acuzată de fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman de relaţii apropiate cu China, demisionează din funcţia de director adjunct al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here