Diplomații mai multor state balcanice vor boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke

Slobodan Miloșevici și Peter Handke

Diplomații mai multor state din Balcanii de Vest vor boicota la Stockholm ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, în semn de protest față de sprijinul alocat de acesta fostului lider sârb naționalist Slobodan Miloșevici, responsabil de crime împotriva umanității în vremea războaielor iugoslave din anii 1990.

Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, precum regiunea Kosovo, au decis ca diplomații lor să boicoteze evenimentul din capitala Suediei, unde marți îi va fi decernat Premiul Nobel lui Peter Handke, relatează Balkan Insight.

De asemenea, și Turcia va boicota ceremonia, iar Macedonia de Nord nu va trimite niciun reprezentant la eveniment, dar nu a descris decizia sa ca fiind o formă de boicot.

Handke și Miloșevici

Anunţul privind atribuirea Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke a provocat furie în Kosovo, unde scriitorul austriac este considerat în general un admirator al lui Slobodan Miloșevici.

Peter Handke, în vârstă de 76 de ani, a condamnat în 1999 bombardamentele NATO împotriva Serbiei, în urma cărora Miloșevici a fost constrâns să retragă trupele sârbe din Kosovo. Fosta provincie sârbă şi-a proclamat ulterior independenţa, în 2008.

Handke a mers în 2006 la Pozarevac, oraşul natal al lui Miloșevici, pentru funeraliile fostului lider sârb, inculpat pentru crime de război de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi decedat înainte de pronunţarea verdictului.

Slobodan Miloșevici dorea ca Peter Handke să depună mărturie în favoarea sa în faţa tribunalului internaţional.

„Iubesc literatura, nu opiniile”

Peter Handke a evitat vineri să răspundă la întrebări privind poziţiile sale controversate pro-sârbe în timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

În cadrul tradiţionalei conferinţe de presă a laureaţilor premiului Nobel pentru Literatură organizată înainte de ceremonia din 10 decembrie, scriitorul austriac a părut foarte deranjat de această controversă, refuzând să răspundă la întrebările presei asupra acestui subiect.

„Iubesc literatura, nu opiniile”, i-a spus el unui jurnalist care l-a întrebat dacă s-a răzgândit cu privire la ce s-a întâmplat în Balcani în anii ’90. „Urăsc opiniile”, a insistat el.

Întrebat dacă acceptă faptul că la Srebrenica, în Bosnia, a avut loc un masacru, Handke a răspuns, vizibil tremurând, că a primit multe scrisori de susţinere din partea cititorilor după ce a fost desemnat, în octombrie, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură în valoare de 935.000 de dolari.

Însă, a afirmat el, a primit şi o scrisoare anonimă care conţinea hârtie igienică. Avea un fel de „caligrafie de rahat”, a mai spus el.

„Vă spun că prefer hârtia igienică, o scrisoare anonimă cu hârtie igienică înăuntru, în locul întrebărilor voastre goale şi ignorante”, a mai spus Handke.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here