Taiwanul devine „vârful de lance” al SUA în conflictul cu OMS

Administraţia lui Donald Trump – care poartă o ofensivă împotriva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) – a inițiat un adevărat rechizitoriu prin care acuză instituţia de faptul că a neglijat informaţii-cheie cu privire la noul coronavirus provenind din Taiwan şi că astfel a ”privilegiat politica în detrimentul sănătăţii publice”, relatează News.ro, care citează AFP.

Donald Trump denunţă în mod public, de marţi, că OMS „a dat-o în bară” prin adoptarea unor poziţii „foarte favorabile Chinei” şi a ameninţat să suspende importanta contribuţie americană la această agenţie ONU, aflată în centrul luptei împotriva pandemiei noului coronavirus.

Guvernul american a rămas iniţial vag în nemulţumirile sale, însă le-a detaliat ulterior.

„Un timp prețios lumii”

Washingtonul a reafirmat joi că această lipsă de transparenţă a Chinei a condus la pierderea „unui timp preţios lumii” şi denunţă în mod clar faptul că „faptele OMS au costat vieţi omeneşti”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„OMS nu a declarat covid-19 o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională înainte de 30 ianuarie”, în pofida faptului că a fost „informată cu privire la epidemia din China din decembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP, deplângând această întârziere în conştientizarea gravităţii crizei.

„OMS a declarat că este vorba despre o pandemie la 11 martie”, a reproşat el.

El a subliniat ”îngrijorarea” Statelor Unite faţă de informaţii potrivit cărora Taiwanul a ”notificat OMS încă din decembrie 2019 cu privire la o posibilă transmitere a noului coronavirus între oameni, pe baza unor contaminări ale personalului medical de la Wuhan”, ”leagănul” epidemiei în China.

„OMS a privilegiat încă o dată politica în detrimentul sănătăţii publice”

”Suntem de asemenea profund tulburaţi de faptul că informaţiile de la Taiwan nu au fost împărtăşite cu comunitatea sanitară mondială, aşa cum reflectă declaraţia OMS de la 14 ianuarie 2020, potrivit căreia nu au existat probe ale unei transmiteri între oameni”, a subliniat diplomaţia americană.

”OMS a privilegiat încă o dată politica în detrimentul sănătăţii publice, aşa cum o face cu statul de observator al Taiwanului la OMS din 2016”, a denunţat Departamentul de Stat.

Statele Unite consideră că Taiwanul – total exclus în ultimii ani la OMS, la presiunile Beijingului – a avut o reacţie exemplară faţă de epidemie, spre deosebire de China.

„Rezistență puternică din partea OMS”

Washingtonul deplânge de asemenea faptul că măsurile sale în lupta împotriva crizei – închiderea treptată a frontierelor – s-au lovit de o ”rezistenţă puternică din partea OMS, care a continuat să-i salute pe liderii chinezi cu privire la «dispoziţia lor de a împărtăşi informaţiile»”.

”Aceste recomandări au consecinţe mondiale, pentru că ţări au întârziat să limiteze zborurile directe şi schimburile comerciale cu China pe baza unei judecăţi inexacte a OMS”, a apreciat purtătorul de cuvânt american.

Diplomaţia americană avertizează că ”vor fi multe lecţii de tras”, ”mai ales în a afla unde şi cum a eşuat sistemul OMS să-şi îndeplinească misiunea”.

”Noi credem că o evaluare completă a atitudinii OMS va fi potrivită, după ce vom înfrunta această pandemie”, ameninţă Washingtonul.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine, in sfarsit, un vector foarte clar in intelegerea acestei mari nenorociri care a lovit atat de multe tari, si are consecinte absolut de cosmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here