Directoarea ICR Londra rămâne fără apartamentul închiriat pe banii statului

Ministerul de Externe a anunțat joi seară că a decis rezilierea în perioada „imediat următoare” a contractului de închiriere pentru locuința directoarei Institutului Cultural Român din Londra, actrița Catinca Maria Nistor, iar aceasta se va muta în sediul institutului.

Decizia a fost luată după ce ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus verificarea de urgenţă a condiţiilor în care a fost încheiat de către ICR de la Londra contractul de închiriere a reşedinţei pentru directorul acestuia.

Evaluarea şi identificarea acestor spaţii aparţine unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE„, detaliază ministerul.

Potrivit sursei citate, ministrul Aurescu a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reşedinţa directorului ICR Londra să fie stabilită în sediul institutului, de la adresa 1st Belgrave Square. Şeful diplomaţiei române a dispus şi verificarea situaţiei tuturor contractelor similare, precum şi demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract, relatează Agerpres.

Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către directorul ICR Londra nu au fost identificate spaţii disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spaţiu de locuit cu statut de reşedinţă a şefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieţei şi identificarea unui spaţiu care să corespundă criteriilor„, se arată în precizarea MAE.

Potrivit ministerului, „aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea şi decenţa spaţiului ales ca reşedinţă aparţine în exclusivitate directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activităţile şi funcţionarea institutului”.

Reprezentanţii MAE amintesc că la nivelul ministerului sunt efectuate demersuri de operaţionalizare a noului Consulat General de la Londra vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii.

Mutarea reşedinţei directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spaţiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfăşoară activităţi ale Consulatului General„, explică MAE.

Verificările au fost făcute după ce Libertatea a scris că Nistor, numită în martie la conducerea ICR Londra, ar fi refuzat să stea în apartamentul gratuit din sediul ICR Londra și a cerut MAE să-i plătească chiria lunară de 6.500 de lire sterline într-un apartament de 120 de metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here