Directorul CIA i-a transmis lui Zelenski informații despre aşteptările SUA privind planurile Rusiei pentru câmpul de luptă

Sursa: Twitter

Directorul CIA William Burns l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, săptămâna trecută, despre aşteptările SUA privind planurile pentru câmpul de luptă ale Rusiei în această primăvară, potrivit unui oficial american şi a două surse ucrainene familiarizate cu întâlnirea, scrie CNN, potrivit News.ro.

Despre această întâlnire a relatat pentru prima dată Washington Post.

Întâlnirea secretă vine în contextul în care oficialii SUA monitorizează îndeaproape o potenţială ofensivă a ruşilor în următoarele luni – şi în mijlocul unei dezbateri tensionate între SUA şi aliaţii săi europeni pe tema trimiterii sau nu în Ucraina a unor armamente şi mai sofisticate şi cu rază lungă de acţiune.

Liderii occidentali din domeniul Apărării urmează să se întâlnească, vineri, la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre viitoare livrări de arme Ucrainei.

”Directorul Burns a mers la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii din serviciile secrete ucrainene şi cu preşedintele Zelenski şi a întărit sprijinul nostru continuu pentru Ucraina în apărarea în faţa agresiunii ruse”, a arătat un oficial SUA într-o declaraţie.

Burns, un diplomat expert, a devenit o legătură de încredere la Kiev, iar călătoria sa de săptămâna trecută nu a fost prima pentru el. Sunt cunoscute alte două călătorii consecutive ale sale la Kiev, în octombrie şi noiembrie anul trecut, inclusiv una care a avut loc în timpul unui ”potop” de atacuri cu rachete ale ruşilor în întreaga ţară.

În timpul iernii au avut loc lupte dure pe liniile frontului, în special în jurul oraşului Bakhmut, dar nu au existat progrese strategice de o parte sau alta.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a afirmat, miercuri, la Forumul Economic de la Davos, că nu este ”un impas, ci un conflict crunt la acest moment”.

Însă se crede că ambele tabere se pregătesc pentru potenţiale ofensive la primăvară şi Kievul a continuat să pună presiuni pe SUA şi aliaţii occidentali pentru mai mult sprijin în lupta sa de a respinge Rusia. O sursă ucraineană a subliniat pentru CNN că Kievul a devenit îngrijorat în legătură cu ritmul livrărilor de arme către Ucraina – o teamă în creştere în contextul în care republicanii, dintre care unii sunt sceptici cu privire la ajutorul dat Ucrainei, au preluat conducerea Camerei Reprezentanţilor.

SUA trimit Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here