Discursul anti-socialist, rețeta de succes prin care Trump i-a câștigat pe alegătorii hispanici din Florina. „Toată lumea ştie cine sunt Black Lives Matter şi ce au provocat”

Retorica anti-socialistă a lui Donald Trump a dat roade în Florida, unde alegătorii hispano-americani de dreapta, în frunte cu cubanezii anti-castrişti, au fost decisivi în victoria actualului preşedinte republican în aşa-numitul „Sunshine State”, notează miercuri AFP, citată de Agerpres.

În cartierul Little Havana din Miami, zeci de persoane ascultau salsa şi agitau steaguri americane în seara de marţi, sărbătorind deja victoria lui Trump în acest stat de care republicanul are nevoie pentru a mai rămâne patru ani la Casa Albă.

Florida, cu ai săi 29 de mari electori, este celebră pentru rezultatele strânse în alegerile prezidenţiale americane.

Potrivit analiştilor, victoria lui Trump aici este rezultatul sprijinului de care el beneficiază în lumea rurală albă, precum şi al discursului său anti-comunist, care i-a convins pe hispanicii care trăiesc în Florida, cunoscuţi pentru ostilitatea lor faţă de regimurile de stânga din America Latină.

„Democraţii au pierdut votul hispanic. Nu doar pe cel al cubanezilor. Dar şi pe cel al venezuelenilor, argentinienilor, bolivienilor, columbienilor … Toţi sunt trumpişti aici”, spune Eduardo Gamarra, profesor de ştiinţe politice la Universitatea internaţională din Florida (FIU).

În plus, manifestaţiile antirasiste, însoţite uneori de violenţe, care au agitat ţara în această vară după moartea lui George Floyd sub genunchiul unui poliţist, i-au înspăimântat pe mulţi hispanici din Florida.

„Alegătorul sud-american de aici din Florida provine din clasele mijlocie şi înstărită” din ţări latino-americane, explică Gamarra.

„Din acest motiv, unul din lucrurile care le-a dăunat cel mai mult democraţilor” a fost (mişcarea) Black Lives Matter, în vreme ce „hispanicii din restul Statelor Unite au o altă percepţie despre ei înşişi în virtutea originii lor sociale”, adaugă el.

Carlos Rizo, un cubanez care a urmărit de acasă, de la Miami, rezultatele, „rugându-se” pentru victoria lui Trump, crede că Black Lives Matter este un instrument al stângii pentru a submina democraţia. „Toată lumea ştie cine sunt Black Lives Matter şi ce au provocat”, afirmă pentru AFP acest transportator în vârstă de 53 de ani. „Ei şi Antifa sunt oameni care i-au folosit (pe democraţi) pentru a provoca panică şi teroare”, susţine el.

Jorge Duany, director la Institutul de cercetări cubaneze de la FIU, nu crede că votul latino este singura explicaţie a victoriei lui Trump în Florida (unde hispanicii reprezintă 20% din electorat), pentru că acest stat nu poate fi câştigat fără votul rural.

Dar „relaţia strânsă” cultivată de preşedinte cu comunităţile cubaneză şi venezueleană din Miami „a avut efect”, spune el. „Ei au făcut în mod clar să încline balanţa în favoarea lui Trump”, adaugă Jorge Duany.

Expertul mai crede că înfrângerea lui Biden în Florida se datorează faptului că echipa de campanie a fostului vicepreşedinte a întârziat să-şi facă simţită prezenţa în acest stat, iar atunci când a făcut-o, era tardiv pentru a întoarce avansul luat de Trump.

Echipa Biden a reacţionat târziu şi la acuzaţiile celei a lui Trump potrivit cărora democratul este „comunist” şi complice cu guvernele din Cuba şi Venezuela.

„Aici, în Florida, această idee a fost mult vehiculată şi probabil a avut un impact”, mai explică Duany. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here