”Divizia Armelor Nucleare”. Mişcarea neonazistă ameninţă din nou cu moartea aleşi germani

Sursa: Pexels

Mai mulţi aleşi germani, inclusiv ecologişti, au primit în ultimele zile ameninţări cu moartea de la mişcarea neonazistă, la câteva luni după asasinarea unui ales din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel de către un activist de extremă dreapta, relatează AFP, preluată de News.ro.

Deputatul ecologist de origine turcă Cem Özdemir a primit la 27 octombrie un e-mail semnat ”Divizia Armelor Nucleare”, aripa germană a unui grupuscul clasat drept periculos în Statele Unite, în care este avertizat că se află pe ”lista” personalităţilor de executat.

Altă ecologistă, Claudia Roth – vicepreşedinta Bundestagului (Parlamentul german) – a primit în aceeaşi zi un e-mail asemănător.

”Autorităţile supraveghează foarte îndeaproape activitatea acestei «Divizii a Armelor Nuccleare»”, a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presăobişnuită un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Acest grupuscul, a precizat el, ar fi activ în Germania din 2018.

În ultimele săptămâni, alte personalităţi politice, între care Mike Mohring, preşedintele CDU în Turingia, au fost ţinta unor ameninţări cu moartea, într-o atmosferă, potrivit ministrului de Interne Horst Seehofer de ”exacerbare problematică a violenţeiîn societatea” germană.

O anchetă în acest sens a fost încrdinţată Biroului federal al poliţiei criminale (BKA).

Cem Özdemir se afla deja sub protecţia poliţiei, după ce a primit ameninţări în urma criticilor sale la adresa regimului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Măsuri împotriva violenței extremei drepte

”Dar ce se întâmplă cu toţi oficialii locali ostili (extremei drepte) care nu beneficiază de vreo protecţie?”, şi-a exprimat elemoţia în ziare locale ale grupului Funke Media Group. 

Această atmosferă a determinat Guvernul german să ia, la 30 octombrie, măsuri împotriva violenţelor extremei drepte, vizând vânzările de armament şi discursul urii pe Internet, la câteva săptămâni după un atentat antisemit şi rasist la Halle.

În urma acestor noi ameninţări, mai mulţi aleşi din toate partidele au cerut luni Guvernului să accelereze implementarea acestui plan.

Aceste ameninţări intervin la aproape şase luni de la asasinarea în Hesse a lui Walter Lübcke, un ales local din cadrul CDU favorabil migranţilor, al cărei principal suspect, aflat în detenţie, este membru al mişcării neonaziste.

Înainte de asasinarea lui Walter Lübcke, alţi aleşi au fost agresaţi de către persoane apropiate ultradreptei care le contestă politica, pe care o consideră drept prea ”pro-migranţi”.

În 2015, primarul din Koln Henriette Reker, iar doi ani mai târziu primarul din Altena Andreas Hollstein au scăpat în viaţă în urma unor atacuri cu cuţitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here