„Divorțul Narita”, detronat de „divorțul corona”

Sursa: Pexels

Termenul „divorț de corona” a devenit la modă pe site-urile de socializare japoneze, deoarece cuplurile obligate să rămână acasă din cauza pandemiei globale Covid-19 îndreptățesc nemulțumirile lor în legătură cu starea căsătoriilor lor, scrie South China Morning Post.

O platformă ca Twitter, în special, a devenit și un forum pentru soțiile frustrate, nevoite să-și petreacă timpul 24/24 alături de soți neîncrezători sau prea solicitanți.

Numeroase relatări sugerează că și cuplurile din alte părți ale lumii, forțate să petreacă atâta timp împreună, se confruntă cu provocări similare, dar termenul „divorț corona” rezonează în special în Japonia. În anii 1980, a apărut termenul „divorț de Narita”, pentru a descrie cuplurile se despărțeau imediat ce aterizau pe aeroportul Narita din Tokio, după luna de miere care i-a făcut să priceapă că nu au nimic în comun.

În Japonia, aproximativ 35% din căsătoriile se destramă. Procentul este mai mic decât cel din Statele Unite (45%), Marea Britanie (41% și ceva mai ridicat decât în China (30%).

„Vocea puternică a soțului meu. Sunetul pe care-l scoate când tușește și mânâncă. Televizorul deschis toată ziua. Soțul meu sforăie în mijlocul sufrageriei. Am dus-o așa timp de 10 zile. Cât mai durează? Oare mai rezist?”, scrie o japoneză pe Twitter.

Un alt mesaj, tot pe Twitter: „Soțul meu bea, se mișcă, nu se spală pe mâini și nu știe ce să facă în bucătărie. De obicei, această nesincronizare între soți și soții permite ca lucrurile să funcționeze de la sine, dar pentru mine asta e o ocazie să mă gândesc serios la viitorul meu”. O altă femeie se plânge că soțul o consideră ceva mai mult decât o menajeră.

Chie Goto, avocat specializat divorțuri, susține că, în perioada izolării dictate de pandemie, cuplurile se confruntă cu „situații pe care le-am experimentat mai rar înainte”, cu soții care lucrează de acasă sau și-au pierdut locurile de muncă, cu copiii toată ziua acasă, cu recomandări din parte autorităților de a sta mai mult acasă și în weekend. „Căminul a devenit un loc de muncă și aceasta este o cauză majoră a problemelor”, a scris Goto.

Avocatul Chie Goto a enumerat o serie de soluții potențiale pentru cuplurile care simt că stresul crește prea mult, cea mai importantă fiind discutarea deschisă a subiectelor sensibile și schimbul de opinii. Alte sugestii includ reprizele de gătit împreună, diviziunea muncii în casă, eventual stabilirea unor reguli de bază legate de igienă pentru prevenirea infecției cu coronavirus de către membrii familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here