Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei riscă fiecare până la 15 ani de închisoare, dacă vor fi găsiți vinovați în dosarul „Colectiv”. Procurorii DNA spun că cei doi știau de faptul că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu şi au ignorat acest lucru.

Procurorul de caz de la DNA a cerut în fața instanței „pedepse îndreptate spre maximum” pentru cei doi angajați ai ISU București:

Apreciem că inculpații se fac vinovați de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale. Vă solicităm să țineți cont de faptul că inculpații nu au recunoscut acuzațiile și nu au dat declarații în fața instanței. Având în vedere urmările produse, vătămări și uciderea din culpă a unor persoane, vă solicităm să dispuneți pedepse îndreptate spre maximum. Vă solicităm să îi obligați pe inculpați să achite costurile intervenției ISU din noaptea tragediei. De asemenea, vă solicităm confiscarea sumei de 62.000 de lei, profitul obținut de Colectiv. Vă solicităm să îi obligați pe inculpați să achite toate daunele morale solicitate de părțile civile.”

Pledoarea procurorului a fost făcută luni, la ultima ședință de judecată a procesului Colectiv. La finalul acesteia, judecătorul poate anunța pedepsele sau va spune pentru când amână pronunțarea sentinței.

De asemenea, procurorul DNA a citit rechizitoriul în cazul celor doi angajați ai ISU acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave:

„Cei doi inculpați au cauzat un prejudiciu de 29.000 lei, constând în contravaloarea intervenției ISU din noapte tragediei și un prejudiciu de 62.000 lei, reprezentând profitul obținut de Colectiv.

În perioada controalelor făcute în Colectiv, inculpații au întocmit acte care nu era în atribuția lor: plan de evacuare, 9 dispoziții privind apărarea împotriva incendiilor și 7 fișe individuale pentru angajații Colectiv, fișele fiind predate administratorului clubului, Cătălin Gancea.

În fapt, inculpații au încălcat Legea 307/2006, pentru că deși au văzut că localul funcționa fără autorizație PSI nu au luat nicio măsură. Conform legii, într-o astfel de situație, cei doi angajați ai ISU ar fi putut să suspende funcționarea clubului Colectiv.

Nici în 2014, nici în 2015, când au făcut controale în Colectiv, angajații ISU nu au consemnat în procese verabale de control deficiențele constate și nu le-au adus la cunoștință superiorilor.

La primul control, în 2014, nu exista un plan de evacuare a localului. Cei doi pompieri i-au solicitat inculpatului Mincu să facă o schița a clublui. Ulterior, cei doi ofițeri i-au dat unui dintre administratori un plan de evecuare întocmit de ei, plan care a fost afișat lângă intrarea în club.

În 2015, atunci când au făcut al doilea control, ofițerii ISU erau în afara orelor de serviciu și au făcut verificările în lipsa unui plan anual de control și în lipsa unor planificări individuale, care ar fi trebuit să fie întocmite la nivelul ISU București. Mai mult, inculpata Antonina Radu i-a solicitat lui Costin Mincu, prin email, mai multe cărți de identitate alea angajaților din Colectiv, pentru întocmirea fișelor de instructaj.”

De asemenea, procurorii au cerut, la dezbaterile din dosarul Colectiv de la Tribunalul București, pedeapsă orientată spre maximum pentru Cristian Popescu Piedone și pentru alte foste angajate ale Primăriei Sectorul 4, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, adică o sentință maximă de 15 ani de închisoare.

În plus, procurorii au cerut 12 ani de închisoare pentru cei trei patroni ai clublului Colectiv. Aceeași pedeapsă a fost cerută în cazul celor doi oameni care au montat și aprins artificiile din seara tragediei. Pe de altă parte, patroana firmei de artificii ar fi distrus probe care ar fi fost esențiale în anchetă, lucru pe care l-ar fi făcut imediat ce s-a produs tragedia din Colectiv, spun procurorii. În cazul ei, pedeapsa cerută a fost de 14 ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here