Doborârea Boeingului ucrainean în ianuarie 2020 de către Iran este un act „terorist”, a stabilit justiția canadiană

Foto: Wikimedia Commons

Iranul a comis un act „terorist” prin doborârea unui avion ucrainean de tip Boeing în ianuarie 2020, la decolare, la Teheran, a stabilit un tribunal canadian, care deschide astfel calea cererii unor despăgubiri de către familiile victimelor, dintre care 55 erau canadieni, relatează News.ro, care citează AFP.

Curtea Superioară din Ontario a stabilit că tirul a două rachete împotriva zborului PS752 operat de compania Ukraine International Airlines (UIA) erau, ”cel mai probabil” internţionate, şi un ”act terorist” potrivit legilaţiei canadiene.

„Reclamanţii au stabilit că distrigerea zborului 752 (de către Iran) a fost un act terorist”, a conchis judecătorul Edward Belobaba, care dă dreptate unui număr de patru rude ale unor victime care vor să dea în judecată Iranul în Canada, potrivit avocaţilor acestora.

”Hotărârea Curţii Superioare de Justiţie din Ontario este fără precedent în legislaţia canadiană”, şi-au exprimat satisfacţia într-un comunicat cei doi avocaţi ai acestora, Mark şi Jonah Arnold.

”Ea va avea un impact important pentru rudele victimelor care caută să obţină dreptate”, apreciază ei.

În opinia lor, această hotărâre deschide calea unor cereri de despăgubire ale clienţilor lor de la Iran cu privire la un act terorist.

Reclamanţii cer despăgubiri în valoare de 1,5 miliarde de dolari (un miliard de euro).

Statele străine beneficiază în general de o imunitate în Canada, unde nu pot fi date în judecatăîn civil.

Însă o lege din 2012 prevede o excepţie în cazul unor ţări care susţin ”terorismul”.

Ottawa şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Teheranul în acelaşi an.

La trei zile de la catastrofa PS752, care a avut loc la 8 ianuarie 2020, la Teheran, forţele armate iraniene au recunoscut că au doborât avionul ”din greşeală”.

Organizaţia Aviaţiei Civile (CAO) iraniene a exonerat, în raportul său final, pe care l-a prezentat în martie, forţele armate iraniene.

Ucraina a denunţat atunci o ”tentativă cinică de ascundere a adevăratelor cauze”, iar Canada a denunţat un raport ”incomplet” şi fără ”dovezi tangibile”.

Între cele 176 de victime ale catastrofei se află 55 de canadieni şi 30 de pasageri care aveau statutu de rezidenţi permanenţi în Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here