Ce spune șeful diplomației SUA despre cumpărarea Groenlandei

Foto: Unsplash
Statele Unite vor să îşi consolideze relaţia cu Groenlanda, în special din punct de vedere comercial, a declarat joi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în timpul unei vizite în aceste teritoriu danez din Arctica, adăugând că Washingtonul nu are însă nicio intenţie să o cumpere, aşa cum a sugerat fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Mă aflu în Groenlanda deoarece SUA acordă o mare valoare parteneriatului nostru şi vrea să îl consolideze”, a declarat Blinken în ultima sa etapă a unui turneu consacrat Arcticii.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat în micuţa capitală a Groenlandei, Nuuk, şi au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.

Deşi a vorbit despre „finanţări suplimentare”, Blinken a rămas vag în privinţa noilor proiecte ale SUA, în contextul în care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul acestei săptămâni.

„Am discutat astăzi despre asta, ne-ar plăcea să ne consolidăm relaţia comercială”, a spus secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

Întrebat dacă SUA au exclus complet orice plan de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns sobru, dar cu un zâmbet: „Pot confirma că aşa este”.

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificată drept „absurdă” de guvernul danez, a reprezentat un gafă diplomatică, dar a încarnat, chiar dacă în mod caricatural, noile ambiţii americane în Arctica.

Vizita rapidă în Groenlanda a lui Blinken, la întoarcerea de la un Consiliu al Arcticii în Islanda şi a unei prime etape în Danemarca, a fost salutată atât ca o dorinţă de a repera relaţia, dar şi ca un semn al unui nou interes.

Tânărul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere în aprilie, s-a declarat „convins că acest deceniu va fi începutul unei noi epoci în relaţia” cu Washingtonul.

Guvernul de stânga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a arătat susţinător al unei apropieri de SUA şi din care face parte şi ministrul groenlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Pele Broberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here