DOCUMENT | Ciolacu, printre inițiatorii legii privind reintroducerea pensiilor speciale, în 2015

Foto: INQUAM/Octav Ganea

În aprilie 2015, 200 de parlamentari ai PSD au semnat un proiect de lege prin care urmau să fie reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari. Legea a fost adoptată apoi în 15 decembrie și promulgată de Traian Băsescu pe 23 decembrie, scrie Aktual24.  

Pensiile speciale pentru parlamentari și pentru alte categorii de demnitari fuseseră tăiate anterior de către Guvernul Boc. Pe 29 aprilie 2015, trei deputați PSD (Duvăz, Stanciu Anghel și Petre Daea) au depus un proiect de lege „pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor”.

Proiectul era susținut de peste 200 de semnături ale parlamentarilor PSD. La poziția 75 apare și semnătura actualului președinte al PSD, Marcel Ciolacu.

În expunerea de motive, cei 200 de parlamentari PSD, printre care se află și Ciolacu, afirmau că este nevoie de pensii speciale pentru că deputații și senatorii au „un grad sporit de responsabilitate”, astfel încât pensia speciala este o „necesitate”.

În document se prevede clar că nu este nevoie de finalizarea mandatului de parlamentar pentru a beneficia de pensie specială, „dreptul de indemnizație se acordă proporțional cu perioada de mandat exercitată”. Prin urmare, și Marcel Ciolacu va beneficia de pensie specială chiar dacă a demisionat din Parlament cu câteva zile înainte de finalizarea mandatului, el având deja două mandate. Nu beneficiază însa parlamentarii aflați la primul mandat care demisionează înainte să își termine mandatul.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, au anunțat luni că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.

Marcel Ciolacu a arătat că singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei este „cât contribui, atât primești”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here