Documentarul care îngroapă Coreea de Nord. Un fost bucătar și un actor și-au asumat riscuri fără precedent

Sursa: captură video

Suedia şi Danemarca au anunţat, luni, că vor sesiza ONU în privinţa dezvăluirilor dintr-un documentar danez difuzat duminică, fructul unei infiltrări în reţelele nord-coreene a unui fost bucătar şi a unui actor, timp de aproape un deceniu, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, miniştrii de externe danez şi suedez se declară „profund îngrijoraţi de conţinutul documentarului ‘Cârtiţa’, care priveşte activităţi legate de Republica Populară Democrată Coreeană”.

„Drept răspuns la aceste îngrijorări, avem decis să însărcinăm misiunile noastre la ONU să atragă atenţia comitetului de sancţiuni al ONU asupra acestui documentar. De asemenea, vom ridica această chestiune în cadrul UE”, scriu Jeppe Kofod şi Ann Linde într-un comunicat comun.

Documentarul, difuzat de BBC şi de televiziunile nordice duminică, a fost rezultatul rolului jucat timp de aproape un deceniu de un fost bucătar danez pensionat pentru invaliditate, hotărât să dovedească faptul că Phenianul ocoleşte sancţiunile internaţionale.

După ce a fondat o filială daneză a Asociaţiei de prietenie cu Coreea (KFA), o organizaţie pro-Phenian, el şi-a atras încrederea conducătorului său spaniol, Alejandro Cao de Benos.

Jucându-şi rolul de om devotat regimului nord-coreean, el reuşeşte să pună la cale, cu ajutorul regizorului de filme documentare Mads Brugger şi a unui actor care a jucat rolul unui om de afaceri fără scrupule, o misiune care avea drept scop să le propună autorităţilor nord-coreene investiţii lucrative legate de armament sau de traficul de droguri.

Misiunea improbabilă la Phenian se încheie cu semnarea unui contract în toată regula pentru construirea unei uzine de armament subterane pe o insulă în Uganda, prin intermediul unui acord în trei care a implicat vânzarea de petrol de către un om de afaceri iordanian.

Documentarul este turnat în parte cu camera ascunsă, dar şi pe faţă, după ce fostul bucătar a spus că vrea să realizeze clipuri video de propagandă pentru Coreea de Nord şi KFA. În documentar poate fi văzut şi ambasadorul nord-coreean la Stockholm părând să aprobe proiectul uzinei de armament, fragment despre care Ministerul suedez de Externe a precizat că îl ia „foarte în serios” încă de duminică.

Documentarul „Cârtiţa” i-a şocat pe experţii occidentali în regimul nord-coreean, surprinşi atât de reuşita subterfugiului, cât şi de riscurile enorme asumate de cei doi, fostul bucătar Ulrich Larsen şi actorul Jim Latrache-Qvortrup, fost soldat în legiunea străină franceză care a făcut închisoare în Danemarca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here