Președintele american Donald Trump a fost achitat miercuri, de către membrii Senatului Statelor Unite, pentru acuzațiile privind abuzul de putere, relatează site-ul postului CNN. Președintele american a fost găsit nevinovat în cazul ambelor capete de acuzare, abuz de putere și obstrucționare a justiției.

Senatul american a votat în privința acuzației de abuz de putere ce i se aduce președintelui. Aceasta a fost găsit nevinovat cu 52 de voturi la 48.

Abuz de putere a fost prima acuzație formulată în privința lui Donald Trump. Președintele era suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei, pentru a influența campania sa prezidențială din 2020. Pentru aceasta, a suspendat un ajutor militar destinat Kievului și a amânat o întâlnire la Casa Albă. 

Obstrucționarea Congresului era cea de-a doua acuzație adusă lui Donald Trump și a fost formulată pentru eforturile pe care președintele le-ar fi făcut pentru a-și ascunde faptele de abuz de putere. 

Este pentru a patra oară în istoria Statelor Unite când un președinte a fost vizat de procedura de impeachment, iar prin votul din Senat, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite intră într-un club exclusivist din care mai fac parte doar Bill Clinton şi Andrew Johnson. Richard Nixon, al patrulea președinte vizat de impeachment, a demisionat înainte ca Senatul să ajungă se pronunțe dacă este sau nu vinovat. Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. 

Donald Trump era acuzat, în primul rând, de Camera Reprezentanţilor că s-a folosit de funcţia de preşedinte al republicii pentru a obţine beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul naţional. Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean şi a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidaţii săi, preşedintele Trump este acuzat de abuz de putere.

Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut o conversație telefonică în 25 iulie 2019. Stenograma convorbirii arată că președintele american a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a demara o anchetă în privința fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului lui, care era în consiliul de administrație al unei companii, Burisma, deținute de un oligarh ucrainean. (Numirea lui Hunter Biden în această companie s-a făcut în mai 2014, după ce fostul președinte Viktor Ianukovici fusese alungat de la putere prin protestele din Piața Maidan și după ce Rusia începuse procesul de anexare a Crimeei.)

Convorbirea din iulie 2019 dintre Donald Trump și președintele proaspăt instalat în funcție în Ucraina, Volodimir Zelenski, a avut loc după ce administrația Trump amânase până la mijlocul lunii septembrie acordarea unui ajutor militar american pentru Ucraina ce fusese aprobat de Congres. Această decizie a Casei Albe, de suspendare a ajutorului militar pentru Ucraina, ar fi fost o formă de a-l constrânge pe președintele Zelenski să acționeze în sensul dorit de Donald Trump.

De asemenea, în convorbirea sa cu Zelenski, Donald Trump se referă la piratarea informatică din 2016 a serverului de e-mail al Partidului Democrat, părând să sugereze că acest server, numit Crowdstrike, încă există undeva în Ucraina, posibil în posesia unui oligarh. Trump cere ajutor pentru găsirea acestui server, după cum arată stenograma convorbirii.

Mai mult, Trump l-ar fi trimis pe fostul primar al New Yorkului şi avocatul său personal, Rudy Giuliani, în Ucraina pentru a face presiuni la adresa lui Zelenski. Giuliani ar fi fost în contact direct şi constant cu secretarul de stat Mike Pompeo şi Donald Trump însuşi. 

În ceea ce priveşte al doilea cap de acuzare, obstrucționarea Congresului, președintele Trump era acuzat că a eludat unele proceduri și s-a declarat pe sine „deasupra răspunderii funcţiei, deasupra poporului american şi deasupra puterii Congresului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here