Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că Bahreinul şi Israelul îşi vor normaliza relaţiile, la o lună după acordul istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite, relatează AFP, relatează Agerpres. Acordul Israelului cu Bahreinul, de normalizare a relaţiilor, anunţă o ”nouă eră de pace”, a declarat vineri și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Pe de altă parte, autoritatea palestiniană şi mişcarea islamistă Hamas au criticat vineri acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Bahrein, deşi regele Bahreinului a anunţat că ar fi pledat pentru soluţia celor două state în cadrul convorbirii cu Donald Trump şi Benjamin Netanyahu, relatează AFP şi Reuters.


„Încă o realizare istorică astăzi”, a postat pe Twitter liderul de la Casa Albă. „Marii noştri prieteni Israel şi Bahrein au încheiat un Acord de pace”, a adăugat el.
 Într-un comunicat comun al SUA, Israel şi Bahrein, liderii celor trei ţări anunţă stabilirea de relaţii diplomatice între Israel şi Regatul Bahrein.
 


Normalizarea relaţiilor între Israel şi aliaţii SUA din Orientul Mijlociu, printre care şi bogatele monarhii din Golf, este un obiectiv-cheie al strategiei regionale a lui Trump pentru izolarea Iranului, duşman jurat al SUA şi Israelului.

Bahreinul şi Israelul împărtăşesc cu alte ţări arabe din regiune aceeaşi ostilitate faţă de Iran, pe care Manama îl acuză de folosirea comunităţii şiite din Bahrein împotriva dinastiei sunite la putere.

Cu prilejul unei vizite a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo la Manama la sfârşitul lui august, regele Bahreinului a reafirmat că ţara sa susţine crearea unui stat palestinian, părând implicit să respingă apelul Washingtonului la stabilirea rapidă de relaţii cu Israelul.

Comunicatul comun difuzat de Casa Albă precizează că Bahrein se va alătura ceremoniei de semnare a acordului de normalizare EAU-Israel prevăzute marţi la Casa Albă, în prezenţa prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

*O nouă eră de pace 

Acordul Israelului cu Bahreinul de normalizare a relaţiilor anunţă o ”nouă eră de pace”, a declarat vineri prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a fost primul care a anunţat acordul, relatează Reuters.

„Cetăţeni ai Israelului, sunt foarte emoţionat să vă informez că în această seară am ajuns la un acord de pace cu o altă ţară arabă, Bahreinul. Acest acord se adaugă la pacea istorică cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video în ebraică.

„Timp de mulţi ani lungi am investit în pace, iar acum pacea va investi în noi; vom aduce investiţii cu adevărat majore în economie Israelului, iar acest lucru este foarte important”, a adăugat el.

Încă din cursul zilei s-au înmulţit zvonurile în media israeliene privind acest acord de normalizare, al doilea într-o lună cu o ţară din Golf şi al patrulea cu o ţară arabă după Egipt (1979) şi Iordania (1994).

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat pe 13 august un acord de normalizare a relaţiilor lor care urmează a fi semnat marţi la Washington, intermediarul acestei apropieri între statul evreu şi monarhiile din Golf care împărtăşesc un duşman comun – Iranul.

*Autoritatea palestiniană critică acordul

Autoritatea palestiniană şi mişcarea islamistă Hamas au criticat vineri acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Bahrein, deşi regele Bahreinului a anunţat că ar fi pledat pentru soluţia celor două state în cadrul convorbirii cu Donald Trump şi Benjamin Netanyahu, relatează AFP şi Reuters.

„Acordul între Bahrein şi Israel este o lovitură de pumnal în spatele cauzei palestiniene şi a poporului palestinian”, a declarat pentru France Presse Ahmad Majdalani, ministru al afacerilor sociale în guvernul Autorităţii Palestiniene.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a denunţat o „agresiune” care aduce un „grav prejudiciu” cauzei palestiniene.

Pe de altă parte, agenţia de ştiri BNA din Bahrein, a relatat că regele Hamad bin Isa al Khalifa a reiterat în cadrul convorbirii cu Donald Trump şi Benjamin Netanyahu necesitatea de a se ajunge la o pace corectă şi durabilă între israelieni şi palestinieni, bazată pe soluţia aşa-numită a celor două state.

Decizia Bahreinului de a stabili relaţii cu Israelul contribuie la „securitatea, stabilitatea şi prosperitatea” regiunii, a declarat vineri şi Khaled al-Khalifa, un consilier al regelui Bahreinului.

Această iniţiativă „trimite un mesaj pozitiv şi încurajator poporului din Israel, că o pace corectă şi globală cu palestinienii este cea mai bună cale”, a precizat el într-o postare pe Twitter.

Acordul de normalizare a fost imediat salutat de Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite şi de preşedintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi, în timp ce un oficial din Iran l-a caracterizat drept „o mare trădare”.

Acordul anunţat vineri va contribui la instaurarea „păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, într-un mod care reuşeşte o soluţionare corectă şi permanentă a chestiunii palestinene”, a postat Abdel Fattah al-Sisi pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here