Preşedintele american Donald Trump a declarat că Iranul pare să fi fost în spatele atacurilor asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, însă a afirmat că nu îşi doreşte un război, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Liderul de la Casa Albă a informat că Statele Unite încă investighează cine este responsabil pentru atacul care a vizat rafinării saudite. Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului.

Fac parte dintre cei care nu îşi doresc un război„, a mai declarat preşedintele.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită.

Pe de altă parte, administraţia de la Bagdad a transmis că secretarul american de Stat, Mike Pompeo, l-a anunţat pe premierul irakian Adel Abdul Mahdi că informaţiile disponibile Statelor Unite indică faptul că teritoriul irakian nu a fost folosit pentru lansarea atacurilor cu drone în Arabia Saudită.

În cursul unei convorbiri telefonice, care a avut loc luni, Pompeo i-a spus lui Mahdi că „informaţiile disponibile confirmă declaraţia Guvernului irakian potrivit căreia teritoriul său nu a fost folosit pentru a efectua atacul„, a transmis Bagdadul.

Prim-ministrul a subliniat că datoria Irakului este să-şi asigure propria securitate şi stabilitate, să evite escaladarea, să prevină folosirea teritoriului său împotriva oricărei ţări vecine sau prietene”, se mai afirmă în comunicat.

Irakul este una din puţinele ţări din Orientul Mijlociu care are relaţii amicale atât cu Iranul, cât şi cu Statele Unite. O organizaţie umbrelă de grupări paramilitare şiite sprijinite de Iran, Forţele de Mobilizare Populară, are o influenţă semnificativă în Parlamentul de la Bagdad şi aliaţi în Guvern.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi„, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept „inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară. Administraţia americană a atribuit atacurile Iranului.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here