Dorneanu plusează în conflictul cu Orban. Președintele CCR, despre data alegerilor: „Desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Valer Dorneanu a declarat joi seara că alegerile trebuie să aibă loc la o dată stabilită de Parlament, și nu de Guvern. „Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate”, a spus Dorneanu.

În cazul în care se întârzie, și legea va intra în vigoare după desfășurarea scrutinului derulat la data stabilită de Guvern, președintele CCR a declarat că „alegerile desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”.

„Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate. Parlamentul trebuie să dea o lege să stabilească data scrutinului. Parlamentul este organismul suprem, nu Guvernul. Legea primează unei hotărâri de Guvern. Parlamentul e organul reprezentativ și legiuitor suprem”, a declarat Valer Dorneanu la Antena 3.

„Văd că domnul prim-ministru vrea să controleze el Parlamentul. Nu pot să fac speculații privind data când va intra în vigoare legea pe care am considerat-o constituțională”, a mai spus președintele CCR.

Întrebat ce se întâmplă dacă legea va intra în vigoare după desfășurarea scrutinului, Valer Dorneanu a declarat: „Alegeri desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”.

Ce spune fostul președinte al CCR

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat că alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 6 decembrie doar dacă preşedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, ca urmare a încetării mandatului senatorilor şi deputaţilor aleşi în anul 2016, şi dacă Parlamentul nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinului.

Curtea Constituţională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, arătând în document că hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituţionalitate, respectiv legea adoptată de Parlament.

4 COMENTARII

  1. Nenea asta ameninta de fapt cu o lovitura de stat „soft”,in cazul in care se tin alegerile la termen.Sa spunem ca Guvernul se incapataneaza si se tin totusi…as vrea sa vad daca cei de la CCR au cojones sa le anuleze…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here