DSU, în scandalu Colectiv: „Nimeni nu merită să fie supus unei asemenea presiuni”/ IGSU: „Toată lumea arată cu degetul spre pompieri!”

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) se apără în scandalul noilor imagini cu tragedia de la clubul Colectiv, acuzând faptul că „salvatorii au fost supuși unei presiuni publice uriașe”.

„Toată lumea arată cu degetul spre pompieri!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a IGSU.

„Istoria se repetă în fiecare an! În ultimele zile, salvatorii au fost supuși unei presiuni publice uriașe! De ce? Pentru că se contesta public modul lor de intervenție la incendiul din 30 octombrie 2015 și sunt acuzați pe nedrept de ascunderea unor probe. Să nu uităm eforturile pe care le-au depus și le depun zilnic pompierii, precum și miile de vieți salvate în fiecare an. Și ei sunt oameni! Îi vedeți la incendii, inundații, cazuri de prim ajutor, accidente, absolut în toate situațiile în care sunt solicitați. Credeți că ei merită asta?”, mai scrie IGSU.

„Vă cerem să aveţi în continuare încredere în noi”

La câteva ore de la postarea acestui mesaj, și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, a ieșit cu un apel public pe rețeaua de socializare, cerând opiniei publice să aibă în continuare încredere în departament.

 „Vă cerem să aveţi în continuare încredere în noi, aşa cum ştim că aţi avut-o mereu. Vă cerem să repectaţi haina militară a pompierilor şi să iubiţi aşa cum aţi iubit mereu Roşul plin de pasiune al salvatorilor din cadrul situaţiilor de urgenţă. Nimeni nu merită să fie supus unei asemenea presiuni, această încărcătură din ultimele zile care a alimentat şi a stârnit tot felul de emoţii, dintre care cele mai negative. Noi suntem oamenii cei mai apropiaţi de dumneavoastră! Mereu…pentru ca alţii să trăiască!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Gacebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În mesaj se mai spune că în spatele oricărei sirene aducătoare de speranţă, se ascund oameni.

„Persoane pe care nu le cunoşti şi pe care cu siguranţă nu doreşti să le întâlneşti în mod obişnuit din simplul fapt că acest contact ar prefigura imposibilitatea ta de a te putea ajuta singur, deseori aflat în situaţii deloc confortabile…şi asta sperie. Fără echipamentele de protecţie, fără uniforme, dezbrăcaţi de reguli în afara orelor de program…sunt tot ei, salvatorii, oamenii pe care viaţa i-a îndrumat să iubească oamenii necondiţionat. Sunt deţinători ai focului sacru. Cine? Ei…colegii pompieri, pompierii SMURD, colegii de la serviciile de ambulanţă, medicii, asistenţii, piloţii, salvamontiştii. Prin forţa ochilor lor plini de iubire pot resuscita funcţiile vitale ale oamenilor pe care îi îngrijesc necondiţionat.”

Reprezentaţii departamentului mai subliniază că „în spatele acestei iubiri necondiţionate oferite nouă, tuturor se instalează şi frica”, „frica de a nu mai fi iubiţi, apreciaţi, de a nu mai simţi căldura omului pe care au vegheat-o tocmai în ideea de a nu se stinge”.

Context

Imagini  filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj al ISU Bucureşti Ilfov ajuns la incendiul din Colectiv arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, iar cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, poate fi auzit, conform Libertatea, înjurând victimele.

Apariţia înregistrării a provocat reacţii vehemente şi critici, iar un grup civic a depus o plîngere împotriva celor care au coordonat intervenţia.

Vineri seară, şeful DSU Raed Arafat a comentat într-un mesaj video postat pe Facebook, filmul. Arafat susţine că nu a ştiut de existanţa acestuia, nu l-a ascuns şi nici nu a dat dispoziţie să fie ascuns, dar precizează că imaginile au surprins chiar primele minute, când nu ajunseseră toate echipajele şi când, într-adevăr, nu existau destule tărgi.

În plus, Arafat afirmă că a fost surprins doar unul dintre punctele în care se derulau activităţi, nu şi locul unde au fost duse victimele şi unde au fost tratate. Secretarul de stat consideră că „se doreşte creşterea nivelului emoţional până în data de 30 şi folosirea acestui lucru într-un sens sau altul” şi recomandă tuturor cetăţenilor să aibă grijă ce citesc pe Facebook pentru a se feri de manipulări.

De asemenea, Raed Arafat consideră că nu este normal să se ştirbească încrederea într-o instituţie atât de importantă şi afirmă că în afara pompierilor de la ISU alţii nu există. În final, Arafat menţionează că nu va demisiona, dar, dacă i se va cere demisia, va pleca imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here