Dughin: izvor de inspirație pentru Putin, aplaudac al dictatorului rus, instigator la crime în masă

<< Alexandr Dughin, a cărui fiică, Daria, a fost ucisă sâmbătă de o bombă pusă la  mașină, este marele „pastor” al unui tip virulent de naționalism rus, care a devenit din ce în ce mai influent la Moscova >>, scriu Tim Lister și Josh Pennington, într-o analiză CNN

<< La vârsta de 60 de ani, născut într-o familie de ofițeri militari ruși, evoluția sa a fost remarcabilă: de la ideolog marginal la liderul unei ramuri proeminente de gândire în Rusia, pe care o vede ca inima unui imperiu „eurasiatic” sfidând decăderea occidentală. El este fondatorul spiritual al termenului „lumea rusă”.

Pe parcurs, această componentă a încorporat un dezgust profund față de identitatea unei Ucraine în afara Rusiei.

Dughin a contribuit la reînvierea expresiei „Novorossiia” sau Noua Rusie — care includea teritorii din Ucraina — înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Președintele rus, Vladimir Putin, a folosit cuvântul pentru a declara Crimeea parte a Rusiei, în luna martie a acelui an.

Dughin are de multă vreme un dezgust profund față de ucrainenii care rezistă asimilării în „mama Rusia”. După ce zeci de protestatari pro-ruși au fost uciși în timpul confruntărilor de la Odes,a în mai 2014, el a spus: „Ucraina trebuie fie rasă de pe Pământ și reconstruită de la zero, fie oamenii trebuie să obțină asta. Cred că oamenii din Ucraina au nevoie de revoltă totală, la toate nivelurile şi în toate regiunile. O revoltă armată împotriva juntei. Nu numai în sud-est”.

„Cred că trebuie ucis, ucis, ucis. Gata cu vorba. Este părerea mea ca profesor”, a spus el.

În anul următor, Dughin a fost sancționat de Statele Unite ca fiind „complice la acțiuni sau politici care amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”.

Nașterea eurasianismului

Lucrarea care l-a făcut faimos pe Dughin a fost „Fundamentele geopoliticii”, din 1997, în care și-a expus viziunea asupra unui imperiu eurasiatic, care se întinde de la Dublin la Vladivostok. Cartea a pledat pentru răspândirea instabilității și disidenței în Statele Unite — un pre-ecou al campaniei de dezinformare din jurul alegerilor din SUA, din 2016.

Într-un pasaj, el a scris: „Este deosebit de important să se introducă dezordinea geopolitică în activitatea internă americană, încurajând tot felul de separatism și conflicte etnice, sociale și rasiale, susținând activ toate mișcările dizidente — grupuri extremiste, rasiste și sectare, astfel destabilizând procesele politice interne din SUA”.

În Rusia, cartea, scrisă în ultimele zile ale președinției haotice a lui Boris Elțin, a devenit best-seller.

John Dunlop, cercetător senior la Hoover Institute, de la Universitatea Stanford, a scris în 2004 că nicio altă carte nu a avut „o influență comparabilă asupra armatei, poliției și elitelor politice externe etatiste ruse”.

Cartea l-a împins pe Dughin către o carieră academică — pentru o perioadă a fost președintele relațiilor internaționale în departamentul de sociologie de la Universitatea de Stat din Moscova.

Dughin a fost întotdeauna unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Putin. În 2007 a spus: „Putin nu mai are adversari și chiar dacă au existat, sunt bolnavi mintal și ar trebui trimiși la controale medicale. Putin este peste tot, Putin este totul, Putin este absolut, Putin este de neînlocuit”.

Treptat, inexorabil, opiniile lui Dughin s-au mutat de la marginea dezbaterii politice din Rusia în centrul acesteia.

În 2011, când era prim-ministru, Vladimir Putin a început să vorbească despre o Uniune Eurasiatică. Dughin a reflectat că Putin avea nevoie de „o ideologie, motiv pentru care trebuie să revină” pentru al treilea mandat de președinte.

Când Rusia a început să sprijine separatiștii din Donbas, în 2014, Dughin s-a făcut remarcat în Uniunea Tineretului Eurasiatic care a recrutat oameni cu experiență militară pentru a lupta în numele autoproclamatei Republici Populare Donețk.

De asemenea, a ținut un val de propagandă prin site-ul Geopolitica, pe care SUA susțin că el îl controlează. Trezoreria SUA a declarat anul acesta că este „un site web care servește drept platformă pentru ultra-naționaliștii ruși pentru a răspândi dezinformare și propagandă care vizează publicul occidental și de altă natură”.

Geopolitica, de exemplu, a susținut în acest an că SUA și NATO au încercat să provoace război cu Rusia, pentru a „teroriza în continuare poporul american în tot felul de moduri rău intenționate”.

Nu lipsesc dușmanii

Ca unul dintre arhitecții ideologici ai expansionismului rus, Dughin s-a referit la două „versiuni” ale lui Putin și a scris o carte numită „Putin vs. Putin”.

El l-a descris pe Putinul „lunar”, care este pragmatic și precaut, și pe Putinul „solar”, dedicat restaurării unui imperiu eurasiatic și confruntării cu Occidentul.

În martie, la o lună de la începerea conflictului ucrainean, într-un interviu acordat unui cotidian din Moscova, Dughin a declarat că „nu există nicio îndoială că Putin „solar” a câștigat și că acest lucru trebuia să se întâmple, ceea ce eu nu am spus doar cu un an în urmă, ci de mulți ani”.

„Rusia a trecut Rubiconul, ceea ce personal mă face foarte fericit”, a spus el.

Pentru Dughin, asta a fost esențial pentru că, spune el, Occidentul folosea Ucraina pentru a încerca să doboare Rusia. „Ei cred că au șansa de a învinge Rusia; nu literal, pentru că este imposibil, ci să o zdrobească și să o forțeze să se predea, excluzând-o din sistemul lor global”.

De asemenea, era esențial, în opinia sa, să se manifeste „opoziția fermă față de Junta și nazismul ucrainean care anihilează civilii pașnici”, precum și respingerea liberalismului și a hegemoniei americane — un limbaj similar cu cel folosit de Putin în încercarea de a justifica invazia.

Cu siguranță, Dughin nu este lipsit de inamici în interiorul Rusiei. Într-un interviu din 2019, el a spus: „Toți cei aflați la putere în Rusia sunt niște mizerii. Cu excepția lui Putin”.

Dughin a afirmat la începutul acestui an că aderența sa la noțiunea de „eurasiatism” este la fel de puternică acum ca atunci când a scris „Fundamente”.

„Centrul său este poporul rus. Și este deschis acelor popoare care își îmbină destinul cu soarta poporului rus”.

Pentru el, conflictul din Ucraina face parte dintr-o bătălie existențială între slăbiciunea Occidentului și o societate construită pe tradiție, ierarhie și credința creștină ortodoxă.

În lumea lui Dughin, destinul Rusiei „nu va fi complet până când nu vom uni toți slavii estici și toți frații eurasiatici într-un singur spațiu mare. Totul decurge din această logică a destinului — la fel și Ucraina”. >>

„Oamenii vor înțelege că ceva nu merge”. Kremlinul nu mai știe ce să facă cu referendumurile de anexare la Rusia a teritoriilor ocupate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here