Dungaciu, despre șahul Ungariei și Poloniei cu UE: „Realmente suntem într-o mare criză politică”

Foto: INQUAM/Alexandra Pandrea

Presiunea pusă de UE pe Polonia și Ungaria era previzibilă, la fel și reacția lor, pentru că în UE este vorba în primul rând despre „autoritate morală”, nu financiară, iar acum asistăm la un „joc de forță”, la o confruntare care e dincolo de mecanismele europene. „Nu e vorba despre o chestiune strict tehnică, este o bătălie politică și strategică între UE și Polonia&Ungaria”, afirmă analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), într-un interviu oferit Spot Media.ro.

„Era previzibilă si presiunea pe Polonia și Ungaria, era previzibilă și reacția acestora. De fapt, bătălia e dincolo de documente, de legislație etc., e o bătălie strategică și politică”, este de părere Dungaciu.

După eșecul lui Donald Trump în alegeri, „polonezii și ungurii sunt singurii care în UE mai țin ridicat steagul trumpism-ului (e diferit de Donald Trump!). Poate părea un paradox, dar eu aș spune că trumpism-ul a fost validat în SUA – chiar dacă Donald Trump a pierdut, trumpism-ul a obținut cel mai mare număr de voturi dintre toate doctrinele republicane de până acum”.

„Iar europenii încearcă acum să îi liniștească pe cei doi, Polonia și Ungaria, și să le plătească polițe mai vechi. Este un joc de forță, nu e vorba despre o chestiune strict tehnică – este o bătălie politică între UE și Polonia&Ungaria. Cu cât se ridică mai mult starea de tensiune, cu atât miza va fi mai mare și niciunul nu va putea să cedeze fără să fie afectat. Și Bruxelles-ul știe asta, și Varșovia și Budapesta știu asta foarte bine”, subliniază directorul ISPRI.

„Noi asistăm acum la o confruntare care e dincolo de mecanismele europene, e o bătălie politică și strategică în toată regula și trebuie să privim din această perspectivă. De aceea, toate discuțiile foarte tehniciste pe care le văd în spațiul public pe mine mai degrabă mă amuză. Și multe dintre ele nu fac bine Uniunii Europene, fac mai degrabă rău”, atrage atenția analistul.

Realmente suntem într-o mare criză politică, o criză care nu poate fi rezolvată cu șmecherii tehnice, indiferent de cât de abil pot ele să arate”, mai spune Dan Dungaciu.

Interviul integral – AICI.

1 COMENTARIU

  1. Presiunea politica este doar asupra celor doua state fugare . Veto este doar o forma de protest si atit . Bugetul va ramane cel de anul trecut , iar cele doua tari vor fi decuplate de la fondurile europene . Asta va fi in prima faza daca cei doi nu isi vor modifica optiunea . 24de state nu pot astepta decizia celor doi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here