După făina de greieri, Italia declară război și alimentelor obținute în laborator

Guvernul italian a aprobat marți un proiect de lege care interzice utilizarea alimentelor produse în laborator, deoarece își propune să salveze moștenirea agroalimentară a țării, a declarat ministrul agriculturii într-o conferință de presă după o reuniune a Cabinetului, informează Reuters.

Această inițiativă vine după ce săptămâna trecută guvernul italian a anunțat că vrea să interzică utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste, larve de insecte în pizza și paste.

Dacă noua propunere de marți va fi adoptată de parlament, industria italiană nu va avea voie să producă alimente sau furaje „din culturi celulare sau țesuturi derivate din animale vertebrate”, se arată în proiectul de lege văzut de Reuters.
O încălcare a regulilor ar putea duce la amenzi de până la 60.000 de euro (65.022 USD).

„Produsele de laborator, în opinia noastră, nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția culturii noastre, a tradiției noastre”, a declarat ministrul Francesco Lollobrigida, membru senior al partidului de dreapta Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni.

Administrația naționalistă a lui Meloni s-a angajat să protejeze alimentele Italiei de inovațiile tehnologice considerate dăunătoare și a redenumit ministerul agriculturii „ministerul agriculturii și al suveranității alimentare”.

Asociația agricolă Coldiretti a lăudat mișcarea împotriva „alimentelor sintetice”, declarând că este necesară o interdicție pentru a proteja produsele locale „de atacurile companiilor multinaționale”.

Proiectul de lege prevede că fabricile în care au loc încălcări pot fi închise, iar producătorii își pot pierde dreptul de a obține finanțare publică timp de până la 3 ani.

Inițiativa a înfuriat organizațiile care susțin dezvoltarea de produse agricole „pe bază de celule” în toată Europa, precum și grupurile pentru drepturile animalelor.

„Aprobarea unei astfel de legi ar închide potențialul economic al acestui domeniu în curs de dezvoltare din Italia, împiedicând progresul științific și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice”, a declarat Alice Ravenscroft, șefa de politici la Good Food Institute Europe.

Rețeaua companiilor alimentare Cellular Agriculture Europe a declarat că Italia limitează opțiunile pentru consumatorii care sunt preocupați de bunăstarea animalelor și de impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare.

Grupul anti-vivisecție LAV a numit proiectul de lege „o cruciadă ideologică, anti-științifică împotriva progresului”. Se spune că carnea de laborator, care este produsă din celulele animalelor vii, reprezintă o alternativă bună la reproducerea intensivă și sacrificarea.

Interzicerea cărnii pe bază de celule nu este singura inițiativă a premierului Meloni de a împiedica alimentele neconvenționale să ajungă pe mesele italiene.

Săptămâna trecută, ea a spus că guvernul pregătește o serie de decrete pentru a introduce etichete informative pe produsele care conțin insecte sau derivate ale acestora, pe fondul unei dezbateri privind utilizarea făinii de greieri.

„Oamenii trebuie să poată face o alegere informată”, a scris ea pe Twitter.

Făina de insecte, interzisă în pizza și paste

Guvernul italian a anunțat că săptămâna trecută că va interzice utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste, larve de insecte în pizza și paste. Italienii au decis ca acest tip de făină să fie expus separat pe rafturile magazinelor.

„În mod fundamental, aceste făinuri nu pot fi asociate cu alimentele produse în Italia”, a spus ministrul Agriculturii Francescoo Lollobrigida, potrivit The Times.

„Cine vrea să mănânce aceste produse o poate face, dar cei care nu vor, și îmi imaginez că vor fi majoritatea italienilor, vor putea alege”, a mai spus Lollobrigida.

Utilizarea făinii din insecte va fi interzisă în produsele „tipice” italiene, precum pizza și paste, potrivit ministrului Sănătății, Orazio Schillaci.

Pentru promovarea mâncării italiene, guvernul va propune, joi, includerea bucătăriei din Italia pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here