Medicul Raluca Alexandru de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală a explicat pentru News.ro că, pentru prima dată în cazul unei victime rănite grav în urma unui accident rutier s-a format rapid în spital o echipă de medici din toate specialităţile medicale, referindu-se la una dintre victimele accidentului de sâmbătă, din cartierul Andronache, când două fete au murit strivite după ce o femeie a pierdut controlul maşinii. Simultan, era solicitat transferul unuia dintre copiii arşi cu ciorbă la Huşi, notează News.ro.

„A venit neînsoţită, inconştientă, Glasgow 3 cum spunem noi, adică era intubată, ventilată mecanic, cu un politraumatism major, multiple fracturi, de la cap până la picioare, traumatism cranio-cerebral important, pneumotorax, hemoragie digestivă, hemoragie internă, avulsie, adică smulgerea membrului superior, a necesitat o atenţie deosebita din partea medicilor, s-a creat o echipă mixtă, interdisciplinară, în foarte scurt timp a intervenit terapia intensivă, urgentistul, chirurgia generală, a fost solicitată chirurgia vasculară, care a venit de acasă, chirurgia plastică, ortopedia, în momentul în care s-a intrat în sală, fata a făcut stop cardiorespirator, a fost resuscitată,  dar nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a declarat decesul”, a explicat pentru News.ro medicul Raluca Alexandru.  

Specialistul a mai explicat şi care sunt rănile cu care ajung de obicei la spital victimele accidentelor rutiere. În cazul fetei de 21 de ani, au chemat medici de acasă, din cauza gravităţii extreme a cazului.  

„Noi ne-am mai confruntat cu cazuri care au necesitat echipe multi-disciplinare, dar , într-adevăr, a fost un caz deosebit, de o gravitate extremă, necesitând chiar aproape toate specialităţile spitalului, începând de la neurochirurgie până la ortopedie , chirurgie plastică, vasculară, din cauza smulgerii acelui membru. În general, accidentele rutiere sunt cel mai frecvent soldate cu hemoragii interne, fracturi şi traumatisme craniene, la ea chiar au fost toate, toate. Practic toate zonele corpului au fost puternic afectate. Noi avem un protocol prin care specialitatile care nu au echipa de garda sunt on call acasă, şi, în momentul în care se solicita ei vin cât mai repede, bineinţeles se solicita medicul care este cel mai aproape de spital şi vine să acorde ajutorul necesar”, a spus medicul Raluca Alexandru.  Medicul a explicat şi faptul că fata avea slabe şanse să supravieţuiască şi că s-a stins chiar in clipa în care fîcea investigaţii, înainte să intre în sala de operaţie.  ”Erau lângă sala de operatii şi urma să se intervină, lângă ea era întreaga echipă operatorie, deja se pregăteau, odată cu CT ul pregăteau şi sala ca să intre imediat în sală. S-au gândit că poate vor reuşi sa oprească hemoragia care ii punea viaţa iminent în pericol. Era monitorizata continuu, toate echipele au  stat lângă ea, inclusiv medicul urgentist care a primit-o a însoţit-o pe tot acest parcurs, a fost lângă ea medicul de terapie intensivă, deci cei care puteau să-i acorde primul ajutor în orice, au fost lângă ea tot timpul, se aşteptau să existe complicaţii”, a afirmat dr. Alexandru.  

Cererea de transfer la Bucureşti a unuia dintre copiii din Huşi opăriţi cu ciorbă, suprapusă peste gestionarea cazului grav al fetei accidentate în cartierul Andronache 

Medicul Raluca Alexandru a explicat pentru News.ro şi că cererea de transfer la Bucureşti a unuia dintre copiii opăriţi cu ciorbă la Huşi a venit în momentul în care majoritatea medicilor din spital gestionau cazul fetei accidentate în cartierul Antronache din Capitală. Specialistul explică faptul că micuţul de nici doi ani nu a fost refuzat de spital, dar şi că medicii de la Huşi nu au apreciat iniţial corect suprafaşa arsă pe care o avea copilul. “S-a cerut acordul medicului de la chirurgie plastică, medicului de gardă, a fost dat acordul medicului de gardă, dar cu amendamentul bine, dânşii prezentând arsura ca fiind de 80, 90 la sută la un copil atât de mic, bineînţeles că te gândeşti că copilul va merge în terapie intensivă, copilul fiind probabil intubat şi ventilat mecanic, şi are nevoie de ventilator. Această solicitare de transfer a venit exact în momentul în care toată echipa şi majoritatea medicilor din spital erau preocupaţi de acest caz din accidentul rutier, în acelaşi timp venise şi fata şi în această perioadă medicii de la ATI, medicii urgentişti, o mare parte din personalul spitalului era lângă acest caz şi preocupaţi de cazul din accidentul rutier.  S-a temporizat puţin acordul final şi s-a transmis, şi asta trebuie să se ştie, în momentul în care soliciţi un transfer, copilul trebuie să-l reechilibrezi, acolo unde ajunge prima dată trebuie să i se pună o linie venoasă, nu este suficient şi să spui, ”Vreau să vă trimit copilul”. Nu, copilului trebuie să-i acorzi primul ajutor, cea mai importantă este reechilibrarea din primele ore. Dacă nu este făcută corect, atunci copilul va avea complicaţii ulterior,, chiar dacă ajunge la noi  şi nouă ne vine greu să-l reechilibrăm. Norocul copilului este că evaluarea copilului a fost făcută 80, 90 % şi de fapt el este doar 40%”, a explicat pentru News.ro Raluca Alexandru.  

Dr. Raluca Alexandru: Am spus Da, avem locuri la terapie intensivă 

“S-a dat acordul definitiv, am spus ”Da, avem locuri şi la terapie intensivă, puteţi să trimiteţi copilul”. Probabil că dânşii s-au grăbit foarte tare să transfere copilul şi l-au transferat la Iaşi, Iaşiul probabil dându-şi acordul. Nu este nimic negativ în tot acest transfer, până la urmă copilul este bine să ajungă la cel mai apropiat centru de arşi, şi Iaşiul are competenţă de a trata astfel de arsuri. Mai bine copilul să fie reechilibrat, să fie corect tratat până când este transferat, este mai rău să-l ţinem neechilibrat, să nu ne uităm la el şi sa nu facem nimic, sa stăm pe telefoane ca să-l transferam cât mai repede. Noi nu am refuzat niciodată, noua ne vin cred ca zilnic sau a doua zile arsuri grave din ţara, arsuri se întâmpla foarte des la copii la noi în ţara, acum în aceasta pandemie cât s-au restrans locurile noi oricum avem 15 – 16 cazuri de arsuri pe luna, pleacă unii şi vin alţii, eu zc ca gestionarea trebuie făcută, aşteptat, primit acordul, reechilibrat, este foarte important, şi iar, foarte important ca evaluarea suprafetei de arsura să se facă corect”, mai spune medicul.  

Medicii din spitalele din ţară au la îndemână un protocol care prevede clar modalitatea de reechilibrare a copiilor care suferă arsuri 

”Reechilibrarea copilului, aportul de lichide care se face se face pe baza evaluării suprafeţei, una este să faci o reechilibrare la 80 la sută, alta este să faci o reechilibrare la 40 la sută. Este diferit şi este foarte important ca oricare dintre spitale, şi noi am trimis, m-am ocupat şi personal, am trimis toate schemele şi modalitatea de reechilibrare în teritoriu pentru copii. Au telefonul nostru de la Camera de Gardă, majoritatea sună, se consultă cu noi, le putem da prin telefon toate informaţiile şi sprijinul de care au nevoie, le calculăm noi lichidele dacă este nevoie, le spunem tot ce trebuie să facă până când este posibil transferul. După cum aţi observat, transferul cu elicopterul şi avionul nu intotdeauna sunt posibile, din cauza condiţiilor atmosferice, nu trebuie să ne bazăm prea mult pe acest lucru, trebuie să ştim fiecare dintre noi să facem ceea ce ne stă în putinţă, nu să ne grţbim sa transferam foarte repede şi incorect pacientul”, a subliniat medicul. Sâmbătă, doi copii au ajuns la Spitalul din Huşi dupa ce s-au opărit cu ciorbă fierbinte. Copiii au fost transferaţi la Iaşi după ce au fost evaluaţi de medicii de la Vaslui. Initţal medicii au stabilit că fetiţa are arsuri pe 90 % din suprafaţa corpului, însă medicii de la Iaşi au stabilit că suprafaţa afectată este de 40%. Starea baieţelului este mai bună, leziunile lui fiind mult mai mici. Fetiţa poate fi transferată oricând la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, unde pot fi trataţi copiii cu arsuri pe suprafeţe mari ale corpului, asta doar dacă medicii de la Iaşi vor decide că este necesar acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here