Echipamentele 5G făcute de Huawei, interzise în Marea Britanie

Furnizorii de telefonie mobilă din Marea Britanie nu mai au voie să cumpere echipamente 5G de la Huawei după 31 decembrie, iar până în 2027 trebuie să înlăture toate echipamentele 5G ale companiei chinezești din rețelele lor, potrivit BBC.

Secretarul pentru cultură, media, sport şi sectorul digital, Oliver Dowden, a comunicat Camerei Comunelor decizia guvernului de la Londra.

Aceasta vine ca urmare a sancțiunilor impuse de către administrația de la Washington, care spune că firma reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, acuzație negată de Huawei.

Dowden a declarat că mișcarea ar urma să întârzie, cu un an, derularea tehnologiei 5G în Marea Britanie.

El a adăugat că, în total, costul acestei decizii, împreună cu restricțiile anunțate la începutul anului împotriva Huawei, s-ar ridica la 2 miliarde de lire sterline.

Nu a fost o decizie ușoară, însă este cea potrivită pentru rețelele telecom ale Marii Britanii, pentru securitatea noastră națională și economia noastră, atât pentru acum cât și pe termen lung”, a precizat el.

Deoarece sancțiunile SUA se referă doar la echipamentul 5G, guvernul nu crede că există o justificare de securitate pentru înlăturarea echipamentelor 2G, 3G și 4G furnizate de Huawei.

Huawei a comunicat că mișcarea este „o veste proastă pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil” și este o amenințare care poate „muta Marea Britanie pe banda digitală înceată, crește facturile și să adâncească diviziunea digitală”.

Noile restricții se aplică și asupra folosirii echipamentului de broadband furnizat de companie. Guvernul vrea ca operatorii să „facă tranziția dinspre” achiziționarea noilor echipamente Huawei folosite în rețeaua de fibră completă.

Dowden a declarat că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în doi ani de zile.

Oficialul din Guvern a explicat că timpul suplimentar a fost acordat pentru broadband pentru a evita ca țara să devină dependentă de Nokia, ca singur furnizor al unor echipamente.

Marea Britanie a revizuit ultima dată în ianuarie rolul Huawei în infrastructura sa telecom, când a decis să permită firmei să rămână furnizor dar cu o limită asupra cotei de piață.

Însă, în luna mai, SUA au introdus noi sancțiuni menite să descurajeze Huawei de a-și fabrica propriile cipuri.

Aceasta a făcut ca oficialii de securitate să concluzioneze că nu pot asigura securitatea produselor Huawei dacă compania folosește cipuri de la terți în propriile echipamente.

Ministrul a citat o analiză făcută de Centrul Național de Securitate Cibernetică ca fiind motivația acestei schimbări.

Huawei susține că deține stocuri de componente pe care le poate folosi, însă acest lucru în mod evident afectează ceea ce Centrul poate spune despre folosirea produselor lor. Credem că produsele Huawei care sunt adaptate să facă față (sancțiunilor) sunt mai predispuse să sufere mai multe probleme de securitate și fiabilitate datorită provocărilor inginerești masive care îi așteaptă, și va fi mai greu pentru noi să avem încredere în utilizarea lor în cadrul strategiei noastre de atenuare a efectelor”, a scris, într-un blog, directorul tehnic al agenției, Dr. Ian Levy.

Însă și alte considerente politice ar fi putut influența decizia, inclusiv dorința statului britanic de a ajunge la un acord comercial cu SUA, tensiunile cu China privind gestionarea epidemiei de coronavirus dar și a atitudinii Beijing-ului față de Hong Kong.

Unii parlamentari conservatori au pus presiune ca perioada de timp pentru implementarea deciziei să fie mai scurtă. Au existat și cereri ca interdicția 5G să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri din mai 2024.

Însă, spune Dowden, „cu cât scurtăm calendarul de înlăturare, cu atât este mai mare riscul de perturbare a rețelelor de telefonie mobilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here