Ecouri ale războiului: UE suplimentează efectivele de jandarmi ale misiunii sale din Kosovo

Misiunea de poliţie şi justiţie a Uniunii Europene în Kosovo (EULEX) a anunţat că va trimite încă 92 de ofiţeri de poliţie pentru sprijini trupele NATO şi poliţia locală, relatează Agerpres, care citează Reuters.

EULEX, care şi-a început mandatul după declararea independenţei Kosovo în 2008, are 105 ofiţeri de poliţie din Polonia ce ca misiune să intervină în situaţii dificile.

Noua unitate de 92 de membri ai Forţa de jandarmerie europeană (EUROGENDFOR) este compusă din poliţişti din Portugalia, Franţa şi Italia şi va fi desfăşurată temporar.

Purtătoarea de cuvânt a EULEX, Ioanna Lachana, a explicat că noua unitate este desfăşurată ca răspuns la nevoile misiunii de a avea forţe suplimentare desfăşurate în teren şi de a susţine mai bine omologii kosovari dacă acest lucru este solicitat.

”Totuşi, invazia rusă în Ucraina pune totul într-o lumină diferită”, a declarat Lachana pentru agenţia de presă britanică.

Uniunea Europeană şi-a dublat deja efectivele forţei de menţinere a păcii în Bosnia, trimiţând încă 500 de membri ca măsură de precauţie după lansarea agresiunii ruse în Ucraina în 24 februarie.

NATO are 3.770 de militari în Kosovo, în special în partea de nord a teritoriului, unde aproximativ 50.000 de etnici sârbi refuză să recunoască autorităţile kosovare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here