Elveția anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Elveția a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va intra în vigoare la miezul nopții, a anunțat vineri Consiliul Federal Elvețian. Noile sancțiuni decise sunt identice cu cele adoptate de Uniunea Europeană.

Elveția a rupt pentru prima dată cu tradiția neutralității sale la începutul lunii martie.

 

Decizia Consiliului Federal din 25 martie înseamnă că Elveția rămâne în conformitate cu măsurile impuse de UE la 9 și 15 martie ca răspuns la invazia continuă a Rusiei în Ucraina. La 16 martie, Elveția adoptase deja lista extinsă a persoanelor și entităților care fac obiectul sancțiunilor financiare impuse de UE”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Elveția a impus interdicții legate de sectoarele energetic și financiar, la care se adaugă tranzacționarea de produse de lux, fier și oțel, se arată în anunț.

Exportul de bunuri și servicii conexe pentru sectorul energetic rusesc este acum interzis. De asemenea, este interzisă participarea la întreprinderi active în sectorul energetic și acordarea de împrumuturi sau alte resurse financiare unor astfel de întreprinderi”, se mai precizează în comunicat.

Se introduce o interdicție privind importul de bunuri din fier și oțel din Rusia sau originare din Rusia, precum și o interdicție privind exportul de bunuri de lux și bunuri de navigație maritimă către Rusia. În sectorul financiar, sunt interzise tranzacțiile cu anumite companii de stat și furnizarea de servicii de rating de credit”, se mai arată în documentul citat.

Cu toate acestea, Consiliul Federal a precizat că a decis să permită „anumite excepții de la sancțiunile financiare în scopuri umanitare”, afirmând că va „ușura” relațiile de afaceri „necesare pentru activitatea organizațiilor umanitare”.

De asemenea, consiliul a precizat că a luat decizia de a nu pune în aplicare măsura UE de suspendare a difuzării de conținuturi de la unele instituții media rusești, „și anume Sputnik și Russia Today”.

În ciuda faptului că aceste puncte de difuzare sunt folosite pentru a răspândi propagandă țintită și dezinformare de către Federația Rusă, Consiliul Federal este de părere că este mai eficient să contracarezi declarațiile neadevărate și dăunătoare cu fapte, în loc să împiedici difuzarea acestora”, a declarat consiliul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here