Elveția și Finlanda vor să elimine măsurile anti-COVID în februarie, iar Franța a început deja să renunțe la unele restricții

Elveția susține că suntem pe cale de a intra în faza endemică a COVID-19, care poate fi mai ușor de gestionat, și intenționează să ridice toate restricțiile până la jumătatea lunii februarie. Finlanda a anunțat, de asemenea, că începe ridicarea restricţiilor, urmând să renunțe la toate măsurile până la începutul lunii martie. Și Franța a început să renunțe la restricțiile anti-Covid de miercuri, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber.

„Bineînțeles că pandemia nu s-a încheiat, însă vedem lumina la orizont”, a spus miercuri președintele confederației elvețiene, Ignazio Cassis, citat de AFP.
Semnele unei ieșiri iminiente din criză se înmulțesc, lăsând să se întrevadă începutul unei faze endemice, se arată într-un comunicat al guvernului elvețian care anunță renunțarea, de la 3 februarie, la carantină pentru contacții unui caz COVID-19 și la obligația muncii de la domiciliu.

Cassis a susținut că această nouă fază este posibilă datorită vaccinării și a cerut prudență în continuare.

„Sfârșitul crizei nu înseamnă sfârșitul virusului. Învățăm să trăim cu el”, a subliniat el, referindu-se în special la o posibilă sezonalitate a COVID-19, precum gripa.

Ridicarea totală a restricțiilor ar putea intra în vigoare din 17 februarie, eliminând astfel obligativitatea prezentării permisului de sănătate la restaurante și în centrele culturale, dar și purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și magazine. De asemenea, nu vor mai fi restricții legate de întâlniri private și publice.

Dacă situația însă rămâne incertă până pe 16 februarie, Elveția a planificat să procedeze la o relaxare în două etape.

În orice caz, persoanele infectate vor trebui să continue să se izoleze.

Consiliul Federal își bazează relativul optimism pe „evoluția favorabilă a situației din spitale” în ciuda unei rate record de contaminare în țară.

În ultima zi, au fost aproape 41.000 de noi infectări la o țară de 8,6 milioane de locuitori.

Ocuparea paturilor de terapie intensivă a continuat să scadă ca urmare a „imunității ridicate a populației datorate vaccinării sau a infecției anterioare” și a faptului că varianta Omicron „provoacă mai puține complicații severe decât celelalte variante”, arată autoritățile.

Finlanda se pregătește să renunțe la toate măsurile

Finlanda va începe ridicarea restricţiilor impuse pentru a ţine sub control transmiterea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, ţinta fiind renunţarea la toate măsurile la începutul lunii martie, le-a declarat miercuri reporterilor prim-ministrul Sanna Marin.

Restricţii dure introduse imediat după Crăciun au obligat multe restaurante, săli de spectacole sau de sport să-şi trimită temporar în şomaj personalul şi să anuleze evenimente, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul are acum în plan ca, din 14 februarie, să permită funcţionarea restaurantelor până la miezul nopţii şi să elimine restricţiile în privinţa adunărilor publice, a afirmat Sanna Marin.

Ea a precizat că numărul de spitalizări s-a stabilizat, arătând chiar semne de scădere.

Sanna Marin a explicat că este nevoie ca restricţiile să mai rămână în vigoare încă două săptămâni astfel încât guvernul să poată monitoriza evoluţia epidemiei în ţările vecine Norvegia şi Danemarca, „pur şi simplu pentru că Finlanda este, din punct de vedere epidemiologic, cu aproximativ două săptămâni în urma altor ţări”.

Guvernul mai are în vedere să retragă în mod oficial paşaportul Covid-19 introdus de la mijlocul lui octombrie până la sfârşitul lui decembrie, prin care aveau acces în spaţii publice doar persoane vaccinate sau cu un test negativ recent.

În ciuda numărului mare de infectări din jurul Anului Nou, Finlanda rămâne printre ţările cel mai puţin afectate de pandemie, raportând până acum 501.152 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 2.012 decese la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. La momentul actual, în spitale se află 655 de pacienţi cu Covid-19.

Care sunt primele măsuri la care a renunțat Franța

Franța, țara în care strategia autorităților este să-i „enerveze pe nevaccinați”, a început să ridice restricțiile anti-Covid de miercuri, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, scrie AFP.

Autoritățile au eliminat de asemenea limita de participanți pentru competițiile sportive, sălile de concerte și toate celelalte evenimente. Munca de acasă, acolo unde este posibil, nu va mai fi obligatorie, ci doar recomandată.

Măsurile vin ca parte a unui plan în două părți anunțat la sfârșitul lunii ianuarie de a relaxa restricțiile sanitare, în pofida faptului că țara a înregistrat niveluri record de infecții luna trecută, și în contextul în care Danemarca și Anglia au decis eliminarea măsurilor de combatere a pandemiei, iar autoritățile norvegiene au anunțat ridicarea majorității restricțiilor anti-Covid.
Premierul Jean Castex declara, în luna ianuarie, că Franța „va putea ridica majoritatea restricțiilor luate pentru combaterea pandemiei în februarie” mulțumită controversatului certificat de vaccinare care a înlocuit certificatul de sănătate.
De luna trecută francezii sunt nevoiți să prezinte dovada vaccinării pentru a putea participa la activitățile ce țin de viața socială, acesta fiind obligatoriu pentru intrarea în baruri, cafenele, restaurante și restul spațiilor de divertisment.El este obligatoriu și pentru transportul public pe distanțe lungi.

Certificatul de vaccinare a înlocuit certificatul de sănătate care era emis și persoanelor care s-au testat recent negativ pentru coronavirus, o opțiune pe care autoritățile franceze au eliminat-o pentru a convinge mai mulți oameni să se vaccineze.

Tot în ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un atac dur la adresa francezilor care nu vor să se vaccineze anti-Covid, afirmând despre aceștia că „nu sunt cetățeni”.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a declarat el.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forța”, a mai afirmat Macron. „Prin urmare trebuie să le spunem: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea ieși la o băutură, nu mai puteți merge la cafea, nu mai puteți merge la teatru, nu mai puteți merge la cinematograf”, a continuat el.

„Nevaccinații, chiar vreau să îi enervez. Și vom continua să facem asta până în pânzele albe. Aceasta este strategia”, a subliniat șeful statului francez.

Afirmațiile sale au provocat scene virulente în parlamentul francez, care a amânat pentru o altă zi dezbaterile asupra certificatului de vaccinare, încă neadoptat la momentul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here