Alegătorii elvețieni vor decide duminică, în cadrul unui referendum, dacă vor abandona acordul de liberă circulație cu Uniunea Europeană, relatează Euronews. Elveția a decis cu mult timp în urmă să nu facă parte din Uniunea Europeană, însă a semnat un acord care permite libera circulație, dar și acces la piața liberă. Oficialii elvețieni care se opun propunerii spun că s-ar crea o ”situație mai gravă decât Brexitul”.

Aceasta inițiativă a Partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC, conservator, dreapta) se bucură doar de 35% opinii favorabile, arată un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea națională RTS.

În cazul unei victorii a UDC, relațiile Bernei cu Bruxellesul – cel mai mare partener comerical al țârii – s-ar putea tensiona foarte puternic.

UDC, care a obținut deja victorii-surpriză în lungul său „război” împotriva influenței europene, avertizează că această bogată tară alpină se confruntă cu o „imigrație necontrolată și excesivă” și că „locurile de muncă elvețiene sunt amenințate”.

Inițiativa, care este supusă la vot în cadrul sistemului democrației directe din Elveția, prevede că acesta tară să-și revizuiască Constituția, pentru a se asigura că poate gestiona politica migrației în mod autonom.

„Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigrația”, declară pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei.

„UDC vrea să existe o imigrație care să fie aleasă”, subliniază el la un stand, instalat în apropierea unei piețe din oraș, pentru a discuta cu publicul despre referendum.

El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afișe ale partidului cu privire la referendum, în care apare un posterior îmbrăcat în blugi, cu o centură cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, așezat pe o hartă a Elveției, și sloganul „Ceea ce e prea mult e prea mult!”.

„Noi suntem în favoarea unei imigrații de calitate, nu a unei imigrații de cantitate”, declara Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.

*Renegocierea acordului de liberă circulație cu UE

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveția este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse.

În cazul adoptării inițiativei UDC, autoritățile elvețiene ar urma să aibă la dispoziție un an de zile pentru a-și negocia ieșirea din acordul privind libera circulație a persoanelor între Elveția și blocul european, încheiat cu Bruellesul în 1999.

Această inițiativă merge și mai departe decât cea adoptată în 2014 și prevede ca Berna să impună cote de migrație statelor membre UE.

Victoria la limită din 2014 a pus în pericol relatile Elveției cu UE. Bruxellesul a amenințat atunci că orice limitare a migrației cetățenilor europeni amenință o serie de acorduri bilaterale.

Berna a luptat mult timp să găsească un mijloc prin care să respecte voința populară, fără să-și înstrăineze definitiv vecinii din UE.

În urma unor negocieri îndelungate, un acord încheiat la sfârșitul lui 2016 nu include însă planul inițial de a impune cote permiselor de sejur emise cetățenilor europeni, pe care Bruxellesul le-a respins aprig.

Berna a fost nevoită să se mulțumească să le ceară angajatorilor elvețieni să facă câteva demersuri administrative înainte de a angaja europeni si să le acorde prioritate șomerilor elvetien, cel puțin în aparență.

UDC a condamnat acest compromis drept o „trădare” și și-a lansat nouă inițiativă.

*Clauza-ghilotină

Referensumul din 2014 a rămas întipărit în memoria colectivă elvețiană, însă se pare că îngrijorările cu privire la migrație s-au atenuat. Sondaje recente arată că aproximativ 65% dintre elvețieni se opun inițiativei UDC.

„Condițiile s-au schimbat mult fată de 2014”, declară pentru AFP politologul Pascal Sciarni de la Universitatea de la Geneva.

El subliniază că cercetări au arătat că un anumit număr de persoane care au votat în favoarea inițiativei UDC în 2014 și-au schimbat părerea, după ce și-au dat seama că UE nu-și schimbă poziția cu privire la anumite principii.

UCD este mai izolat ca oricând, iar Guvernul, Parlamentul, sindicatele, organizațiile patronale și toate celelelte partide politice îi indeamnape alegători să respingă această inițiativă.

Ele subliniază importanța relațiilor cu UE în economia țârii, mai ales în regiuni de frontieră ca Geneva sau Basel, unde numeroase persoane traversează zilnic frontiera UE pentru a veni la muncă.

Guvernul a avertizat totodată că, dacă Elveția anulează în mod unilateral acordul liberei circulații, o clauză-„ghilotină” intră în vigoare și blochează toate acordurile Elveției cu UE, inclusiv în domeniul comercial.

În cadrul referendumului de duminică, alegătorii elvețieni se pronunță, de asemenea, asupra unei serii de alte probleme – inclusiv asupra oportunității de a aloca șase miliarde de franci elvețieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) în vederea achiziționării unor noi avioane de vânătoare sau oportunității de a acorda două săptămâni de concediu de paternitate noilor tați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here