Enigma din Bahmut. Scenariul care ar face inevitabilă înfrângerea rușilor

Sursa: Facebook

Decembrie 2022 și ianuarie 2023 au acționat ca preludiu al campaniei de iarnă din Ucraina: armata ucraineană a folosit HIMARS pentru a distruge o clădire în care erau staționați militari ruși în ziua de Anul Nou, ucigând până la 200 de soldați și ofițeri. Există lupte grele pentru Bahmut și Soledar în regiunea Donețk și putem vedea că acestea duc la o remaniere a vârfurilor militare rusești. Contrapunctul la acest preludiu au fost evenimentele de pe frontul Bahmut. Novaia Gazeta.Europa l-a rugat pe Iuri Fedorov, analist militar, să prezinte potențialele scenarii care s-ar putea dezvălui pe frontul din Donețk și cum vor afecta acestea ambele părți (versiunea în limba rusă a textului – AICI).

De ce se bulucesc trupele rusești în Bahmut

Bătălia pentru Bahmut a început în august 2022. O potențială capturare a orașului a jucat un rol special în planurile Rusiei. Bahmut este singurul loc de pe fâșia de front lungă de aproape 70 km dintre Horlivka, în sud, și Bilohorivka, în nord, unde se întâlnesc trei autostrăzi de importanță strategică. Una merge spre nord spre Siversk, cealaltă duce spre sud-vest la Kostiantînivka și mai departe la Kramatorsk, în timp ce a treia este un drum spre nord-vest spre Sloviansk.

Dacă Rusia ar fi reușit să pătrundă în apărarea ucraineană în vara anului 2022, grupările sale din Izium și Lîman s-ar fi îndreptat spre cele aflate în ofensivă în nord, s-ar fi întâlnit în cele din urmă cu cele de lângă Kramatorsk sau Sloviansk și ar fi încercuit unitățile ucrainene active la est de linia Lîman-Bahmut sau chiar de linia Izium-Kramatorsk-Bahmut.

Aceasta ar fi fost exact o structură de „clește” pe care generalii adoră să o deseneze pe hărți. Forțele armate ale Ucrainei ar fi fost încolțite. Astăzi, la fel ca și-n vară, Moscova consideră că capturarea Bahmutului este primul pas pentru ruinarea trupelor ucrainene din nord-estul regiunii Donețk. Aceasta ar fi o piatră de hotar care ar ajuta Rusia să atingă obiectivul strategic al lui Putin: ocuparea întregii regiuni Donețk.

Cu toate acestea, ofensiva reușită a Ucrainei în est, care a avut loc în septembrie și octombrie, a fost cu adevărat o schimbare de joc. Grupările rusești din Izium și Lîman au fost epuizate, ceea ce înseamnă că trupele ucrainene din estul regiunii Donețk nu mai erau sub amenințarea de a fi încercuite. Chiar dacă armata ucraineană părăsește Bahmut, Rusia va trebui să se îndrepte spre Kostiantînivka, Kramatorsk sau Sloviansk, așezări puternic fortificate, purtând lupte grele și fără șanse solide de succes.

Între timp, o nouă linie defensivă a fost deja construită dincolo de Bakhmut, potrivit lui Konrad Muzyka, un analist polonez în domeniul apărării. Terenul de acolo este și mai dificil pentru ofensiva Rusiei, deoarece există mai multe dealuri înalte acolo.

„Chiar dacă Rusia capturează orașul, Ucraina se va retrage spre următoarea linie defensivă, forțând Rusia să lupte pentru încă un kilometru de teren”, spune Muzika. Armata rusă va trebui să încerce din nou să ia cu asalt orașe care au o importanță strategică redusă, suferind pierderi grele. Cu toate acestea, în ciuda înfrângerii din regiunea Harkov, conducerea politică și militară a Rusiei continuă să depună multe eforturi pentru a penetra apărarea Ucrainei în apropiere de Bahmut. Potrivit datelor Ucrainei, aproximativ 40 de grupuri tactice de batalioane rusești, cu un efectiv total de 30-40 de mii de oameni, au fost concentrate într-o fâșie de 12 km de teren între Bahmut și Soledar în decembrie 2022. Aceștia erau în principal oameni din așa-numitul Grup Wagner, precum și forțe aeropurtate staționate în această zonă după ce s-au deplasat de pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson.

Râul Bahmutka

Ofensiva din Soledar este o încercare a Rusiei de a ieși din fundătura în care s-a aflat armata sa în apropiere de Bahmutka. Se presupune că, la începutul lunii ianuarie 2023, comandamentul rus și-a dat seama că armata sa nu va reuși să captureze orașul prea curând, în ciuda eforturilor herculeene, și că pierderile de acolo erau devastatoare. Armata ucraineană opune o rezistență dură. Caracteristicile distinctive ale zonei urbane locale și ale terenului sunt benefice pentru partea care se apără. Mai exact, orașul este împărțit de râul Bahmutka, cunoscut și sub numele de Bahmut, care este foarte dificil de traversat cu utilaje grele.

De asemenea, o ofensivă frontală asupra unui oraș puternic fortificat necesită o superioritate majoră în ceea ce privește forța de muncă, armele și munițiile. Partea rusă nu a reușit să stabilească o astfel de superioritate.

Mai există încă un aspect aici: Comandamentul Rusiei și-a dat seama la sfârșitul lunii decembrie că primele linii de atac, în principal foști deținuți recrutați de Grupul Wagner, nu au fost în măsură să își atingă obiectivele. Rusia este nevoită să își arunce masiv în acțiune „crema cremelor”, și anume mercenari profesioniști ai Grupului Wagner cu experiență de luptă, precum și forțe aeropurtate pentru a-i ajuta. Pierderile pe care le suferă nu pot fi înlocuite cu ajutorul unei mobilizări pripite. Este nevoie de cel puțin un an pentru a antrena forțe de elită ca acestea.

Când Moscova a început ofensiva de la Soledar, se aștepta să captureze orașul în câteva zile, să taie autostrada Т-0513 care leagă Bahmut de Siversk și să folosească încercuirea operațională la Bahmut. La jumătatea lunii ianuarie, forțele de elită ale Rusiei (atât „wagnerii” bine pregătiți, cât și trupele aeropurtate) au reușit să captureze, prin lupte grele, zonele rezidențiale, construite în principal cu case individuale, și au început să se deplaseze spre zona industrială.

Începând cu 16 ianuarie, au reușit să scoată armata ucraineană din oraș, dar nu au reușit să taie autostrada Т-0513, care le-ar fi permis să se îndrepte spre Bahmut. Linia defensivă a Ucrainei este construită de-a lungul autostrăzii, iar luptele grele continuă între aceasta și periferia orașului Soledar.

Răsturnare de situație

Datele operaționale ridică următoarea întrebare: de ce este comandamentul Rusiei atât de obsedat să arunce încărcături de trupe pentru a lua cu asalt Bahmut și Soledar și dacă aceste așezări sunt importante din punct de vedere strategic?

Ei consideră că Soledar este un punct-cheie, iar capturarea lui, în opinia lor, ar permite să se apropie de Bahmut dinspre nord-est, precum și să taie autostrada Т-0513, ceea ce, după cum se poate gândi Moscova, ar lipsi de provizii forțele ucrainene din zonă. Ideea de a priva armata ucraineană de provizii nu are nicio legătură cu realitatea. Armata ucraineană din Bahmut folosește autostrada М-03 pentru aprovizionare. Această autostradă leagă Bahmut de Sloviansk, în timp ce Siversk este conectat prin intermediul autostrăzii Т-0513, care virează spre nord-vest dincolo de Siversk și merge spre Lîman, un oraș pe care Ucraina l-a eliberat în octombrie 2022. Pentru a reprezenta o amenințare pentru Bahmut dinspre Soledar, trupele rusești ar trebui să pătrundă în linia defensivă a Ucrainei, să „pună șaua” pe autostrada Т-0513 și să captureze localitatea puternic fortificată Krasna Hora. Este imposibil de prezis când, dacă se va întâmpla, și câte pierderi ar fi necesare pentru aceasta.

În prezent, Moscova este preocupată mai degrabă de politică decât de considerente militare. Chiar și o victorie iluzorie minoră pe câmpul de luptă are o mare importanță pentru Putin. El trebuie neapărat să întrerupă seria de înfrângeri care a început în septembrie 2022. Lipsa unei astfel de victorii i-ar face foarte greu, dacă nu imposibil, să obțină aprobarea pentru a continua războiul din Ucraina în rândul elitelor care se bucură de beneficii zero de pe urma acestuia. Prigojin, al cărui Grup Wagner ia acum cu asalt Bahmut și Soledar, își urmărește propriile obiective. Strategia sa politică se bazează pe formula lui Cezar: „Am venit, am văzut, am cucerit”. Totuși, dacă nu reușește să cucerească, va deveni în cele din urmă inutil pentru Kremlin, ceea ce îi va determina pe generali să înceapă să se răzbune pe el.

De asemenea, Comandamentul militar are nevoie de o victorie pentru a-i face să tacă pe radicalii care l-au acuzat că a eșuat în războiul-fulger, că a cedat regiunea Harkov, Herson și de alte nenorociri.

Între timp, strategia Ucrainei pare mult mai complexă și mai inteligentă. Concentrarea Moscovei asupra ocupării regiunii Donețk, principalul său obiectiv strategic al războiului, distrage atenția forțelor și rezervelor Rusiei din alte direcții. Ucraina macină acum armata lui Putin la Bahmut, Soledar și în alte zone cheie ale frontului Donețk. Dacă Ucraina părăsește Bakhmut, adversarul său va rămâne blocat la Kostiantînivka, Kramatorsk și Sloviansk. Aceasta este logica neliniară a războiului: o înfrângere locală se poate dovedi a fi o victorie la o scară mult mai mare.

Ideea de discuție conform căreia rezultatul războiului din Ucraina se decide în regiunea Zaporijjia a devenit un clișeu. S-a vorbit și s-a scris mult despre potențiala pătrundere a armatei ucrainene spre Melitopol și despre modul în care aceasta ar putea să taie sistemul feroviar Donețk-Volnovakha-Verkhnîi Tokmak-Melitopol, să se deplaseze spre vest în regiunea Herson și să ajungă la Cionhhar și Berdiansk. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va exista nicio șansă pentru o confruntare; înfrângerea Rusiei va fi inevitabilă. Cu cât trupele rusești sunt mai adânc împotmolite în regiunea Donețk, cu atât mai realist pare un astfel de scenariu.

Cu toate acestea, există și alte scenarii. De exemplu, comandamentul Rusiei ar putea încerca să își concentreze trupele de șoc undeva în sud, să le folosească pentru a încerca o ofensivă asupra orașului Zaporijjia și apoi, dacă are noroc, asupra Niprului. Este greu de judecat cât de realist este acest scenariu. Merită menționat faptul că Ucraina antrenează mai multe corpuri de armată de rezervă. De exemplu, Corpul Armatei a 10-a este recreat în regiunea Nipru, în timp ce noi corpuri sunt în curs de formare în regiunea Poltava și în vestul Ucrainei. Acestea sunt aprovizionate cu arme occidentale și sunt instruite folosind standardele NATO. Astfel, această campanie de iarnă (sau, mai exact, de iarnă și primăvară) ar putea fi decisivă pentru războiul din Ucraina.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here