Erdogan a cerut mai multor șefi de mari companii americane să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Turcia

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut miercuri mai multor directori de companii americane mari, între care Boeing, Amazon şi Johnson & Johnson, să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Turcia, în timpul unei videoconferinţe în care a reluat criticile faţă de decizia Casei Albe de a califica masacrul otoman împotriva armenilor drept genocid, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Erdogan a declarat că legăturile dintre SUA şi Turcia vor intra totuşi ”într-o nouă eră” după întâlnirea sa faţă în faţă cu preşedintele Joe Biden, programată să aibă loc pe 14 iunie, prima după alegerile din SUA de anul trecut.

La videoconferinţă au participat oficiali ai Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble şi Johnson & Johnson, potrivit unui videoclip difuzat la televiziunea turcească.

Erdogan a mulţumit companiilor care au crezut în Turcia şi a spus că se aşteaptă ca Statele Unite să fie mai constructive, adăugând că tarifele SUA la aluminiu şi oţel rămân o problemă.

El a spus că cele două ţări ar putea coopera în Siria şi în Libia, inclusiv în domeniul energiei.

„Cred că vom face din Turcia … o bază pentru producţie şi tehnologie”, le-a spus directorilor prin intermediul unui traducător.

„Declaraţia lui Biden despre evenimentele din 1915 a pus o povară suplimentară asupra legăturilor noastre, dar cred că întâlnirea pe care o vom avea pe 14 iunie, la summitul NATO, va fi semnul unei noi ere. Prin simplificarea sistemului nostru de stimulare, ne vom asigura că investitorii pot profita mai uşor de stimulente”, a adăugat el.

Biden şi Erdogan au avut o singură discuţie telefonică, pe 23 aprilie, când Biden a spus că va numi masacrul armenilor ca fiind un genocid, o acţiune care a fost condamnată de către Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here