Erdogan cere „sprijinul concret” al NATO în Siria. Merkel nu mai pare dispusă să deschidă porțile pentru refugiați: „2020 nu este 2015”

Foto: Twitter

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice „sprijinul său concret” în conflictul din Siria, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Aşteptăm un sprijin concret din partea tuturor aliaţilor noştri. NATO este într-un proces critic în care ea trebuie în mod clar să-şi demonstreze solidaritatea Alianţei” cu Turcia, a declarat liderul turc după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată la Bruxelles.

Ankara doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan.

Context

Vizita şefului statului turc la Bruxelles intervine după decizia sa de a deschide frontierele Turciei pentru trecerea migranţilor şi a refugiaţilor aflaţi pe teritoriul său, pentru a forţa ţările europene ”să-şi aducă sprijinul la soluţiile politice şi umanitare turce în Siria”.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

„Aliaţii noştri ar trebui să-şi arate solidaritatea cu ţara noastră fără discriminare şi fără a pune condiţii politice”, a insistat Erdogan.

El a reproşat Greciei că o consideră pe Turcia vinovată pentru criza migranţilor.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Poziția lui Merkel

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, este hotărâtă să prevină repetarea crizei refugiaţilor în Europa, care a înregistrat punctul său culminant în 2015, informează dpa.

„2020 nu este 2015”, a spus Merkel în timpul forumului economic de la Berlin la care participă şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Merkel i-a asigurat pe cetăţeni că politicienii organizează numeroase întâlniri de lucru pentru a găsi o soluţie la această problemă şi a ţine migraţia sub control, obiectiv care până acum nu a dezbinat statele membre ale UE.

Merkel a calificat acţiunile Turciei drept „inacceptabile”.

Erdogan a anunţat pe 29 februarie că graniţa Turciei cu UE este deschisă pentru migranţi, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului dintre Ankara şi blocul comunitar.

Reprezentanţii UE l-au acuzat în mod repetat pe preşedintele turc că vrea să şantajeze comunitatea internaţională şi să folosească criza migranţilor în acest scop.

Mii de migranţi s-au îndreptat recent spre graniţa Turciei cu Grecia, unde trupele elene de frontieră i-au împiedicat să treacă.

2 COMENTARII

  1. Parcă acum ceva timp, cerea să părăsească Nato, baza aeriană din Turcia și cumpăra aeme dn Rusia!
    Nu poți să te sucești așa cum bate vântul.
    Să ceară ajutor rușilor contra omuleților verzi de pe acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here