Erdogan, la ONU: „Lucrurile au început rău” între Turcia şi Biden

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Relaţiile cu preşedintele american Joe Biden ”nu au început bine”, apreciază preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, evocând îndepărtarea Turciei din programul avioanelor de luptă de tip F-35, relatează AFP.

”Eu doresc să am relaţii amicale şi nu ostile (cu Statele Unite). Însă cursul lucrurilor între doi aliaţi NATO nu este, în prezent, de bun augur”, a deplâns Erdogan joi, în faţa presei, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu.

”Eu am lucrat bine cu (preşedintele american George W) Bush, fiul. Am lucrat bine cu (Barack) Obama şi (Donald) Trump. Dar nu pot să spun că am început bine cu (Joe) Biden”, a subliniat el.

Erdogan a revenit asupra dosarului avioanelor de luptă americane de tip F-35, din care Turcia a comandat 100 de exemplare, după care a fost îndepărtată din program, din cauză că a cumpărat sisteme ruseşti de rachetă de tip S-400.

”Noi am cumpărat F-35-urile, am plătit 1,4 miliarde de dolari, iar F-35-urile nu ne-au fost livrate”, a denunţat el.

”În ceea ce ne priveşte, afacerea (rachetelor ruseşti de tip) S-400 este încheiată. Nu este posibil să dăm înapoi. Statele Unite trebuie să înţeleagă bine asta (…). Noi, Turcia, suntem cinstiţi, însă Statele Unite nu au fost, din nefericire, şi nu sunt (cinstite)”, a acuzat el.

”Mergem înainte (…). Vom bate la alte uşi”, ”Turcia cumpără ceea ce trebuie pentru apărarea sa”, a avertizat el.

Şeful statului turc a apreciat – referindu-se la situaţia nouă din Afganistan, creată de retragerea forţelor americane şi de instalarea talibanilor la putere – că ”Statele Unite sunt cele care trebuie să plătească preţul”, în cazul unui exod masiv de afgani.

”Unde se vor duce aceşti refugiaţi acum? Este de negândit ca Turcia să-şi deschidă uşile şi să-i primească. Nu este un coridor deschis la noi”, a avertizat el.

Recep Tayyip Erdogan subliniază cu regularitate că ţara sa, cu 84 de milioane de locuitori, găzduieşte deja cinci milioane de migranţi şi refugiaţi, dintre care 3,7 milioane provin din Siria şi până la 420.000 de afgani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here