Erdogan: Turcia nu va aştepta permisiunea SUA pentru o nouă ofensivă în Siria

Turcia nu va aştepta „permisiunea” SUA pentru a lansa o nouă ofensivă în Siria, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform unor afirmaţii transmise duminică de media turce, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând permisiunea cuiva”, a spus şeful statului unui grup de jurnalişti la revenirea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

„Ce vom face dacă SUA nu îşi vor îndeplini rolul în lupta împotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a adăugat el, ca răspuns la o atenţionare a Washingtonului.

SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, s-au declarat miercuri „profund îngrijorate” de anunţul de luni al lui Erdogan privind viitoarea lansare a unei noi operaţiuni militare turce în nordul Siriei care ar avea ca scop asigurarea pentru Ankara a unei „zone de securitate” largi de 30 de kilometri la frontiera sa.

„Condamnăm orice escaladare. Susţinem menţinerea liniilor de armistiţiu actuale”, a subliniat Price.

Din 2016, Ankara desfăşoară trei ofensive în nordul Siriei împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), miliţii kurde pe care le consideră teroriste, dar care au fost susţinute de SUA în special pentru contracararea jihadiştilor grupării Stat Islamic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here