Este Biden la înălțimea provocării pe care o pune problema locurilor de muncă bune?

„Este posibil ca economia americană pre-pandemică să fi avut o rată a șomajului oficial scăzută și evaluări bursiere ridicate, dar cu greu a servit majoritatea americanilor. Locurile de muncă bune pentru cei fără studii universitare au dispărut, iar această tendință nefastă nu se va inversa în lipsa unei revizuiri a politicii economice”, scrie Daron Acemoglu, pentru Project Syndicate.

„Odată cu iminenta inaugurare a președintelui ales al SUA, Joe Biden, și cu lansarea vaccinării împotriva COVID-19, își face loc un optimism din ce în ce mai mare pentru o revenire economică în 2021. Dar astfel de speranțe sunt nepotrivite fie și nu numai pentru că virusul va rămâne o problemă pentru mai multă vreme decât crede lumea. Adevărata problemă este aceea că economia americană pre-pandemică nu este demnă de a fi imitată.

Rata șomajului a atins un nivel minim record, de 3,6%, iar evaluările bursiere au atins noi culmi. Dar economia SUA a avut, de asemenea, o lipsă acută de locuri de muncă bune, cu salarii mari și oportunități semnificative de avansare în carieră, în special în rândul lucrătorilor fără studii postliceale și abilități specializate (cum ar fi programarea sau talente atletice de top).

Din anii 1950 până în anii 1970, slujbele bune au reprezentat esența vieții economiei SUA, oferind o largă prosperitate și coeziune socială, pentru o clasă de mijloc în creștere. Deși mai erau încă necesare progrese semnificative în ceea ce privește egalitatea rasială și de gen, cererea pentru forță de muncă din partea sectorului privat a crescut într-un ritm izbitor, în acea perioadă. Plățile totale ale întreprinderilor din SUA către forța de muncă au crescut cu aproximativ 2,5 puncte procentuale pe an mai repede decât creșterea populației, implicând o creștere reală a venitului (ajustată la inflație) de peste 2% pe an. Și mai remarcabil, de această creștere au beneficiat atât cei cu studii superioare, cât și lucrătorii mai puțin educați, astfel încât inegalitatea generală a veniturilor a rămas stabilă sau chiar a scăzut.

Toate acestea s-au schimbat în anii 1980, când a început să încetinească creșterea cererii de forță de muncă. Începând cu anul 2000, a stagnat în mod esențial și a apărut o prăpastie uriașă între angajații cu diplomă de licență și toți ceilalți. Lucrătorii care posedă doar studii liceale sau sub au suferit o scădere precipitată a câștigurilor reale și chiar și nici cei cu studii superioare nu au cunoscut o creștere salarială reală prea mare, din 1980.

Combinația pre-pandemică a cererii anemice de forță de muncă, veniturile stafidite, în partea de jos, și șomajul de un minim record ilustrează ce se întâmplă atunci când dispar locurile de muncă bune. Deși economia SUA a creat într-adevăr noi locuri de muncă (pe net), acestea au fost concentrate în partea de jos a distribuției salariale, deoarece locurile de muncă cu salarii mici înlocuiau cariere cu salarii mai mari.

Pe măsură ce oportunitățile de muncă atractive pentru lucrătorii mai puțin educați s-au evaporat și inegalitățile au crescut, rata de participare a forței de muncă în putere, de sex masculin, a scăzut. În anii 1960, mai puțin de 8% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani nu erau nici angajați, nici nu căutau un loc de muncă. Până la sfârșitul anilor 2010, acest procent a crescut la aproximativ 12% – și la mai mult de 15% pentru lucrătorii de sex masculin care posedau doar o studii superioare sau mai puțin. Într-adevăr, o parte din motivul pentru care șomajul oficial era atât de scăzut înainte de pandemie este acela că mulți oameni au rămas pe din-afară și, prin urmare, nu au fost incluși în statisticile guvernamentale.

Participarea forței de muncă ar fi scăzut și mai mult dacă nu ar fi fost legislația privind reforma sistemului de protecție socială din anii 1990 (care a determinat mamele singure să caute locuri de muncă cu orice preț), creșterea „gig economy” (care a furnizat o mulțime de locuri de muncă cu salarii mici) și reducerea poverii fiscale pentru lucrătorii cu venituri mici.

În mod similar, nivelurile ridicate ale capitalului nu sunt neapărat semnul unei economii sănătoase. Bursa poate, desigur, să crească, deoarece economia oferă o creștere ridicată a productivității și o prosperitate comună. Dar poate urca și pentru că firmele mai mari, care sunt listate la indici bursieri, profită pe seama concurenților și a lucrătorilor lor.

Bursele pot crește și mai mult dacă guvernul reduce impozitele pe profiturile corporative și veniturile din capital, așa cum au făcut-o administrațiile SUA succesive.

Într-adevăr, creșterea spectaculoasă a indicilor Dow și S&P 500, în ultimele două decenii, a coincis cu o creștere masivă a ponderii veniturilor naționale provenite din capital, întrucât companii precum Google, Amazon, Walmart, UnitedHealth și Apple și-au extins cota de piață în detrimentul concurenților lor (și uneori al consumatorilor).

O revenire în 2021 nu ar inversa niciuna dintre aceste tendințe de rău augur – cel puțin nu pe cont propriu. Nu există niciun semn de revenire a locurilor de muncă bine plătite pentru lucrătorii care nu au studii superioare. În orice caz, marile corporații au devenit și mai dominante în timpul pandemiei (de aici rezultatele impresionante de pe Wall Street, în ciuda epuizării Main Street).

Din punct de vedere istoric, creșterile economice au avut tendința să ascundă și să adâncească faliile. După criza financiară din 2008, fluxul de capital străin în economiile emergente precum Turcia, India și Africa de Sud le-a permis acestor guverne să acopere deficiențele structurale și să evite reformele. Dacă vrem să evităm să comitem aceeași greșeală la o scară colosală, trebuie să recunoaștem problemele economice și sociale care stau la baza economiei pre-pandemice.

Unele soluții, cum ar fi o creștere semnificativă a salariului minim federal, sunt simple și sunt deja pe agenda lui Biden. Dar sunt necesare cel puțin încă două schimbări fundamentale. În primul rând, așa cum am susținut anterior, trebuie să nu mai investim toată creativitatea noastră în automatizarea înlocuirii forței de muncă și să începem să ne folosim capacitățile tehnologice pentru a dezvolta oportunități pentru lucrătorii din toate mediile. O economie orientată către o automatizare din ce în ce mai mare nu oferă nici o bază pentru locuri de muncă bune sau prosperitate comună.

În al doilea rând, trebuie să inversăm influența ideologică crescândă a marilor corporații asupra vieții economice și sociale. Faptul că doar câteva companii au influențat direcția inovației și forma politicii economice cu greu va duce la crearea de locuri de muncă bune sau la condiții de concurență echitabile în economie. Dar corectarea acestui dezechilibru particular nu va fi ușoară, deoarece necesită o transformare culturală mai profundă pentru a aplatiza actuala ierarhie din Statele Unite. Fără o recunoaștere mai largă a efectelor periculoase pe care o mână de întreprinderi le-au avut asupra elaborării politicilor, nu va fi posibilă o asemenea transformare.

Deși Biden reprezintă cea mai mare șansă ca SUA să faă progrese în aceste probleme dificile, în următorii ani, el a pășit până acum pe urmele președinților democrați anteriori – Bill Clinton și Barack Obama – care au numit insideri din lumea afacerilor în poziții de top. Și mai dezamăgitor, unii dintre acești consilieri provin tocmai de la acele companii care și-au lăsat amprenta de sine stătătoare asupra etosului economic american.”

2 COMENTARII

  1. Automatizarea, robotizarea si atingerea unor cote imposibile uman a productivității muncii a făcut schimbarea si din nefericire economiștii, ca de obicei, sunt in stare doiar sa explice economie DUPA ce s-a întâmplat… Când totul se produce in Asia, ce ați vrea sa vedeți? Cine sa plătească salariile alea mari pentru ai fără studii? In schimbul a ce, domnule ziarist economic? A ce? Domnul jurnalist a plătit vreodată pe altul din munca si ideile sale? Înțelege mecanismele de baza ale economiei libere de schimb (cat o mai fi, China s-ar putea sa preia lumea cu totul!)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here