„Este o realizare uriaşă”. Armata britanică a încheiat deminarea insulelor Falkland, la aproape 40 de ani după războiul cu Argentina

Foto: nam.ac.uk

Ultimele mine terestre rămase după războiul cu Argentina au fost îndepărtate din insulele Falkland, a anunţat marţi Foreign Office (FCDO), ministerul de externe britanic, printr-un comunicat preluat de Reuters, transmite Agerpres.

Argentina a invadat arhipelagul Falkland din Atlanticul de Sud în 1982, iar Regatul Unit a trimis o forţă expediţionară pentru a elibera acest teritoriu britanic. În conflict şi-au pierdut viaţa peste 600 de militari argentinieni şi 255 de britanici.

Prin eliminarea ultimelor mine, Londra şi-a îndeplinit obligaţiile conform Convenţiei privind Interzicerea Minelor Anti-Personal – nu mai există mine de acest tip pe niciun teritoriu britanic din lume, a precizat FCDO.

Programul de deminare finanţat de britanici a început în 2009 şi s-a încheiat cu trei ani mai devreme decât era programat.

„Este o realizare uriaşă pentru insule şi trebuie să fim recunoscători echipei strălucite de genişti care şi-au riscat viaţa zi de zi îndepărtând şi distrugând minele terestre, pentru a face (insulele) Falkland sigure”, a declarat Wendy Morton, responsabilă pentru Falkland în cadrul guvernului Regatului Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here