EXCLUSIV | Ambasadorul britanic: Este mai important să-l oprim pe Putin decât să ne protejăm doar propriile economii

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat, într-un interviu acordat Universul.net, rostul sancțiunilor impuse Rusiei, valoarea scutului NATO pentru țări ca România, în asemenea momente, și a subliniat sprijinul masiv acordat de cetățenii români refugiaților din Ucraina invadată.

Duminică, ambasadorul britanic s-a aflat la Suceava, unul dintre punctele în care se revarsă coloanele de refugiați ucraineni, al căror număr se apropie cu pași repezi de 100.000.

Principalele declarații ale ambasadorului Marii Britanii, pentru Universul.net:

 • Cred că (Vladimir Putin) nu s-a așteptat la un front atât de masiv și de unit precum cel pe care l-a provocat. El este cel care i-a pus pe toți de acord că trebuie oprit. Prin urmare, țările noastre iau măsuri care, în unele cazuri, vor avea un preț economic în propriile noastre țări.
 • Dar este mai important să-l oprim și să înlăturăm orice recompensă pe care ar putea aspira să o obțină, în loc să ne protejăm doar propriile economii. A existat o serie uriașă de măsuri, fie că este vorba de decizia de a opri SWIFT sau North Stream 2 sau de decizia BP de a ieși din (gigantul petrolier rus) Rosneft sau de închiderea spațiului aerian. Acestea sunt decizii masive… Aceasta este solidaritatea pe care o pot oferi democrațiile libere.

Amenințarea nucleară a lui Putin este serioasă?

 • Cred că atacul său asupra Ucrainei este ceea ce luăm în serios. Asta face el. Încă nu am ieşit la liman. Fără îndoială, el are mai multe forțe convenționale pe care le poate pune la bătaie.
 • NATO în ansamblu și țările neutre din Europa sunt hotărâte să oprească acest lucru. Ajutorul letal și non-letal care le este oferit îi va ajuta pe ucraineni să-și apere țara, casele și familiile lor.
 • Dar, emoțional, nu te poți abține să te pui în locul acelei familii de ucraineni în care femeia și copiii trebuie să fugă, iar bărbatul trebuie să lupte pentru țara lui. Românii doar exprimă tot acel sentiment de confrați prin acele gesturi importante de ajutor.
 • Bătălia care are loc în Ucraina se duce între o armată care invadează o țară suverană și soldații ucraineni care își apără țara.
 • Este grozav să văd că apărarea este făcută atât de puternic, încât avansul Rusiei este dificil.
 • Reacția de revărsare (de sprijin din partea) românilor este într-adevăr foarte izbitoare. Această invazie atinge ceva adânc în inimile majorității românilor care au scăpat ei înșiși de totalitarism în urmă cu doar 32 de ani… iar ei văd din nou Rusia venind și invadând pe cineva care arată exact ca ei și, prin urmare, temerile lor sunt: ​​Când le va veni rândul?
 • Din punct de vedere rațional, ei știu că nu se va întâmpla așa ceva întrucât fac parte din cea mai puternică alianță defensivă din lume. Aderarea la NATO modifică fundamental poziția României în Europa de Est.
 • Partea românească a graniței funcționează extrem de bine. Este clar că autoritățile române au răspuns provocărilor și au învățat zi de zi, și-au îmbunătățit sistemele, iar acum lucrurile merg foarte bine.
 • Există și o revărsare uriașă de ajutor din partea românilor obișnuiți, din toate categoriile sociale, oferind hrană, articole de toaletă, haine și deschizându-și casele, oferind transport  pentru oamenii care trebuie, în mod tragic, să-și părăsească țara.
 • Românii au discutat cu omologii lor ucraineni modalități de a accelera procesul lent de trecere a graniței ucraineni.

Istoricul Sir Antony Beevor: În mintea sa cuprinsă de o fantezie nebună, Putin crede că răzbună greșelile făcute de Lenin și Stalin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here